Recipe Review: Improvisational Cherry Eddik

De flesta fruktsäkra vinegars som du kan köpa i mataffären är för söta och falska provsmakningar för mig. Så på sommaren, när frukt är riklig och billig, gillar jag att lägga upp en flaska eller två fruktäger. Ingenting kan vara lättare eller smakligare. Det är körsbärsäsong här på västkusten, så i veckan var det körsbärsäger!

Jag hade en handfull överblivna färska körsbär efter förra veckans körsbärstrålexperiment, så jag trodde att jag skulle försöka göra lite körsbärsäger. Jag hittade ett bra recept i Sally Schneider Improvisational Cook. (Sidnot: Jag älskar den här boken och rekommenderar den. Tyvärr ser det ut att det inte är skrivet just nu, så om du ser en i en bokhandel eller en försäljningsfack som du använder, snatchar du upp det. Du kommer inte vara ledsen! )

Sally förklarar att hon hade kastat en handfull krossade körsbär i några billiga röda vinäger, inklusive gropar och stjälkar i hopp om att åberopa smaken av körsbärs fat. De första resultaten var so-so. Men hon stashed flaskan i baksidan av sitt skåp och glömde det i flera år medan det åldrade och mjukade. När hon testade det igen fann hon en läcker komplex, jämn vinäger. Hon använder nu balsamvinäger i stället för den vanliga vinäsken för att eliminera det långa åldringssteget.

För mitt experiment använde jag döda mogna berkörsbär och en flaska Trader Joe’s Balsamic Vinegar (du vill inte använda en bra balsamik.) Jag var lite oroad över att varumärket TJ skulle bli för billigt provsmakning, men det var allt jag hade till hands så jag gav det ett försök.

  Recept: Squash och lök med brun socker

Körsbär Vinäger

2 koppar (ungefär) krossade mogna körsbär, med gropar och stammar
1 flaska billig balsamvinäger, tillräckligt för att täcka körsbären med några inches

Sally säger att du kan pulsa körsbären i en matprocessor men jag krossade dem bara i en skål med en gaffel (deras modenhet hjälpte verkligen här.) Jag täckte sedan körsbären med ättikan med flera inches, enligt uppgift, toppade skålen med en tallrik för att hålla frukten flugor i bukt och ställa den åt sidan.

Varje dag dyppade jag ett finger och testade ättikan. Det började lite hård men efter den första veckan hade det redan börjat mjukt och låta några av körsbären komma framåt. Efter 10 dagar ansträngde jag körsbären och dekanterade ättika i en ren burk. 10-dagarsmärket är väldigt slumpmässigt: Jag behövde en värdinna-gåva och bestämde att vinäger skulle göra så bestämde tidpunkten här. Innan jag skruvade toppen på ploppade jag i tre körsbärsborr. Varför? Jag är inte säker förutom att det verkade som det rätta att göra.

Jag ska försöka igen, bara jag kommer inte att spänna ut körsbären. Jag är nyfiken på att hålla körsbären längre, uppmuntrar ännu fler körsbärs- / körsbärsmakar. Vi kommer att checka tillbaka om ett år eller så och se vad som hände!

För mer bra tips om matlagning och liv i allmänhet, besök Sally Schneiders hemsida The Improvised Life.

Relaterad: I beröm av körsbärsäsk och enkla sommarsallader

(Bilder: Dana Velden)