Recept: Vitlökssmörbiff och potatis

(Bildkrediter: Ghazalle Badiozamani | Kitchn)

När du hakar på en klassisk biff och potatis middag, passar den här enkätskålen perfekt. Det som gör det extra speciellt är garlicky citron persiljsmör som stinkas över biffen som det seared. Du hamnar med alla smaker av ett steakhouse, förutom från ditt eget hem.

Vitlökssmörbiff & Potatis: Titta på videon

För det här receptet brinner du potatisarna, lagar stekarna och gör såsen i samma stekpanna och lämnar dig med minimal rengöring. När du surfar potatiserna, var tålamod med dem – om de håller sig fast vid pannan när du försöker flipa dem, lämna dem ensamma för att laga mat längre. De släpper lätt från pannan en gång brunad, så försök inte pry dem upp eller du kommer att vara kvar med brutna kilor potatis. Belöningen för ditt tålamod kommer att vara guldbruna, läckra kilar potatis med krämiga insider.

Även om jag är partiell till ribeye biffar, kan du verkligen använda någon typ av biff du skulle vilja ha. Eftersom biffen skivas upp i slutet och serveras med en rik sås kan du sträcka köttet ut för att mata några personer om du gör en sallad eller grönsak på sidan.

(Bildkrediter: Ghazalle Badiozamani | Kitchn)


Vitlök Smörbiff och Potatis

Serverar 4

Prep tid: 10 minuter; Tillagningstid: 45 minuter

 • För potatisarna:
 • 3 matskedar

  olivolja

 • 1 pund

  medium Yukon Gold eller röd potatis, skuren i 3/4-tums kilar

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • För biff och vitlökssmör:
 • 2

  (1 tum tjock) rib-eye eller New York-biffar (ca 12 ounce vardera) eller 1 1/2 pund flankbiff, skuren i 2 bitar

 • 1 tesked

  kosher salt

 • 4 matskedar

  (1/2 sticka) osaltat smör

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 2 matskedar

  hackad färsk persilja löv

 • 1 tesked

  nypressad citronsaft, plus mer efter behov

Koka potatisarna: Värm oljan i en 12-tums gjutjärnspiset över medelvärme tills den skimrar. Lägg potatisarna nedsidan, strö över saltet och koka ostörd till guldbrun och potatiserna släpps lätt från pannan, ca 10 minuter. Använda tangar, vänd varje kil till en annan skuren sida och koka till brunad och potatiserna är ömma, 10 till 15 minuter mer.

Torka biffen med pappershanddukar samtidigt. Säsong över med 1 tesked salt och lägg åt sidan. När potatisarna är färdiga, överföras till en serveringsfat.

Koka stekarna: Torka ut stekpannan med pappershanddukar och återgå till hög värme tills panen börjar röka lite. Placera försiktigt stekarna i den heta pannan och koka på första sidan tills tillräckligt med en skorpa har utvecklats så att stekarna inte längre håller sig fast på pannan, ca 1 minut. Vänd och koka på andra sidan i 1 minut. Fortsätt laga matlagning och bläddra i totalt 4 minuter.

Lägg försiktigt smöret på pannan. Vänd stegen ytterligare en gång till. Tilta pan så smör pooler på ena sidan och tillsätt vitlök till poolen. Använd en stor sked för att basta smöret över stekarna. Vänd igen och repetera med basting. Fortsätt att laga mat och börja kontrollera stekarnas interna temperatur vid 6 minuter totalt koktid för din föredragna doneness. Medium sällsynt är mellan 125 ° F och 130 ° F. Ta bort pannan från värmen.

Överför steken till en ren skärbräda och låt vila i 5 minuter. Samtidigt rör om persilja och citronsaft i juicerna i pannan. Låt svalna i några minuter, smaka sedan och krydda med mer salt och citronsaft efter behov.

Skär biffarna över kornet i 1/2-tums tjocka skivor. Placera på toppen av potatis och drizzle med vitlök smörgås sås.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3 dagar.

  Recept: Panko-Crusted Lax med Dill & Citron