Recept: Vakna till Spring Tea

(Bildkredit: Emily Han)

Efter en lång vinter känner vi oss ofta tröga från tunga livsmedel och viloläge. Men nu är våren i luften och det är dags att vakna upp kroppen och sinnena! Här är ett örtte för att förnya och närma när vi byter årstider.

Detta te har en uppfriskande ren, ljus smak och örter som försiktigt stöder kroppens förmåga att bära bort avfall, bryta ner fetter och rensa blodet. (Vissa kan referera till detta som en “detox” eller “rensa”, men jag föredrar att undvika sådana vaga termer.) Teet är lika gott varmt eller kallt, sippat först på morgonen eller hela dagen. Att dricka det regelbundet kan leda till ökad energi och till och med en minskning av hallfeber symptom.

(Bildkredit: Emily Han)

Låt oss ta en titt på vad som ingår i blandningen:

 • Nässla: Stingnät har en lång historia för användning som en fjädertonik. Nourishing, mineralrika näsblad kan återställa energi, stödja lever och njurar och minska säsongsallergier. Matlagning, pulveriseringsmedel eller torkningsnät tar bort stinget.
 • Burdock Root: Känd som en “blodrenare” kan burdockrot stabilisera blodsockret och stödja metabolism och lever- och njurefunktion. Dess försiktigt söta smak balanserar också bitterheten i kalendeln och saltheten hos nässlorna.
 • Calendula: Calendula kan hjälpa till att rensa lymfatisk trängsel och hjälpa matsmältningen. De gyllene kronbladen ger också ett solsken-y-element till teblandningen.
 • Citron: Citronskal kan stödja levern och ger te en ljus, uppvaknande smak.
 • Reste sig: Röda höfter ger detta te en mildt tårta, fruktig smak. De är också höga i vitamin C. Rosa kronblad ger en vacker färg och blommig essens.

Notera: Nettle och burdock har båda diuretiska effekter, så du kanske vill undvika dem om det här är ett problem. Lyssna alltid på din egen kropp och råd från din hälsoutövare. Om du är nyfiken på forskningen som är förknippad med några av dessa ingredienser, kolla University of Maryland Medical Centers guider till stickande nässla, burdock och calendula.

(Bildkredit: Emily Han)

Vakna till vårt te

Gör 4 koppar te

 • 2 matskedar

  torkat näsblad

 • 1 matsked

  torkad burdock rot

 • 1 matsked

  torkad kalendula blomma

 • 1/2 matsked

  torkad citronskal

 • 1/2 matsked

  torkade, fröslösa rosa höfter

 • 1/2 matsked

  torkade rosenblad

Kombinera alla ingredienser och lagra i en lufttät behållare.

För att göra te:

För 1 kopp te, häll 1 kopp kokande vatten över 1 avrundad matsked av teblandningen. Täck och branta i minst 20 minuter (helst 4 timmar eller över natten). Stam och sötning med honung, om så önskas.

Du kan också infusera alla 4 koppar på en gång (en Quart Mason burk fungerar bra) och sippa det hela dagen.

Receptanteckningar

För att ersätta färska örter, använd 3 till 4 gånger mängden torkade örter som krävs.