Recept: Sundare Veggie Mac & Ost

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Vad skulle några av våra favoritkomfortklassiker se ut om vi bad en nutritionist att ge dem en makeover? I den här serien av recept ser du hur smarta valet runt grönsaker, kött och ost gör en lättare och näringsrikare ta på allt från macka och ost till köttfärs utan att någonsin äventyra smaken.

När det gäller att göra över din mac och ost, tänk på det som ett tillfälle att hålla det läckra samtidigt som du laddar upp det med goda grönsaker som ger det ett smaksteg. Jag är ganska säker på att jag hade min första gröna ärt i en makaron och osträtt, det var all historia därifrån.

Vi hoppar över ärterna i den här övergivningen av komfortmatsklassikerna och går med en färgstark blandning av broccoli och rostad rödpeppar, alla knutna ihop med en smaklig getostsås.

Göra Mac och Ost en Nutritionist Makeover

Målet när lätta upp mac och ost är att se till att det fortfarande ser ut och smakar som mac och ost. De superrika och läckra mac- och osträtterna vi beställer på restauranger eller till och med gör till semestern innehåller mycket mättat fett från smöret och osten, men att göra en bättre ostsås kan hjälpa till att minska mättat fett omedelbart.

Såsen

Denna läckra vridning på komfortklassikerna har en grekisk yoghurtbaserad sås med getost ostad in i blandningen. Att använda grekisk yoghurt bidrar till att tjockna såsen och ger en smaklig smak liknande getosten. När den grekiska yoghurten är inkorporerad i såsen ser du den tjockna upp och blir ett gott tillskott till nudlarna och grönsakerna. Tillsatsen av basilika till yoghurtostsåsen påminner mig om att äta en margherita pizza laddad med smältost och pops av basilika.

  Hur man gör en nederländsk baby pannkaka

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Grönsaker är alltid ett bra komplement till någon typ av makaroner och ost, inte bara för att de ger ett annat element av smak och konsistens, utan också för att de packar i massor av hälsofördelar. Den rostade broccoli har en lockande, skarp, men ömt konsistens som ger denna maträtt med lite extra crunch, medan de rostade paprikorna är lite söta och mjuka. De rostade röda paprikorna blandar verkligen med den smarta yoghurt- och ostsås och hjälper till att balansera den rostade broccoliens.

Alla dessa ingredienser kommer verkligen samman för en god smakprofil. Det här receptet är perfekt för att ge en hungrig familj på upptagna veckodagar, eftersom det mesta kan göras snabbt på spisen medan broccoli rostar i ugnen. Rester kan lätt uppvärmas i mikrovågsugnen, vilket gör den till en perfekt packbar lunch.


Sundare Veggie Mac & Ost

Serverar 8

 • 4 koppar

  broccolifloretter (ca 20 uns), skuren i 1-tums bitar

 • 1 matsked

  olivolja

 • Kosher salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 1 pund

  torkade pasterskal

 • 8 matskedar

  (1 sticka) osaltat smör

 • 4

  vitlöksklyftor, malet

 • 1/2 kopp

  allround mjöl

 • 2 koppar

  2% mjölk

 • 5 1/2 ounces

  färsk getost

 • 1/2 tesked

  torkad basilika

 • 2 koppar

  Lättfett vanlig grekisk yoghurt

 • 1

  (12 uns) burk rostade paprika, dränerad och grovhackad

 • 1/2 kopp

  kryddat torkade brödsmulor

 • Tunt skivad färsk basilikablad, för servering

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F. Placera broccoli på ett rimmat bakplåt, drizzle med oljan, krydda med salt och peppar och kasta för att kombinera. Sprid till ett jämnt lager och steka tills gaffel tenderar, 15 till 20 minuter. Under tiden kokar pastaen.

Ta en stor kruka med tungt saltat vatten till koka över hög värme. Tillsätt pasta och laga mat enligt förpackningsanvisningar tills det är ömt. Töm och överför pastan till en 9×13-tums bakfat. avsätta.

Smält smöret i en medelstora kastrull över medelvärme. Tillsätt vitlök och koka tills duftande, 1 till 2 minuter. Vispa i mjölet och koka i 1 minut. Tappa kontinuerligt, häll långsamt i mjölken och vispa tills den är jämn. Koka till en kokare, rör omblandt. Tillsätt getosten och torkad basilika och vispa tills den är jämn. Avlägsna från värmen, tillsätt yoghurt och rör om till väl kombinerad. Rör i röda paprika.

Öka ugns temperaturen till att brilla. Placera den rostade broccoli jämnt över pastan. Häll ostsåsen jämnt över pasta och broccoli. Stänk jämnt med brödsmulorna och bröda tills brunad och rostat på toppen, ca 5 minuter (kontrollera halvvägs). Strö med färsk basilika innan du serverar.

Receptanteckningar

Lagring: Förvara i en lufttät behållare i kylskåp i upp till 3 dagar.

Eftervärme: Detta recept värmer mycket fint i mikrovågsugnen men torkar ut i ugnen.