Recept: Rostad körsbär

Det har varit exakt två år sedan jag skrev om min favorit körsbärsfrämjande tårtacept och jag står fortfarande vid den. Det finns ingen själ på jorden som har smakat det och inte omedelbart har blivit förälskad. Men med så många körsbär på Bay Area-marknaderna just nu var det dags att tänka över Tart. Rostade körsbär lät spännande, så jag gav dem ett försök över helgen. Jag är glad att rapportera att jag nu kan stå med två körsbärsrecept! Läs vidare för receptet.

Detta recept är baserat på en från The Big Sur Bakery Cookbook med några anmärkningsvärda förändringar. Först brukade jag demerara socker, vilket tillade rökiga karamellanteckningar, och mindre av det (två matskedar i stället för tre.) Jag bytte också deras rekommenderade söta efterrättsvin (Banyuls Rimage, som jag inte hade till hands) med någon hemlagad körsbärsbrandy. Körsbären är rostade hela men kan pitted före servering, vilket rekommenderas om du matar dem för unga eller för gamla för att hantera groparna. (Kasta inte dem på förhand, eller du släpper för många juicer.)

Körsbären kommer ut ur ugnen plump och nästan svart, med rika, kryddiga anteckningar från socker och brandy. Rostning intensifierar körsbärsmaken och koncentrerar konsistensen, vilket gör att körsbären blir nästan tuffa. Sugar och juice ger en tjock, helt utsökt sås.

Jag serverade dessa körsbär över vaniljglass, går den enkla vägen för att få en bra känsla för deras smak och struktur. Du kan också skedda dem över en vanilj eller flan, eller pund eller svamptårta, eller yoghurt eller en mild getost.

  Recept: Basil Ricotta Tortelloni med en Rustik Tomatsås

Rostade körsbär

24 stora, plumpiga och mycket mogna körsbär
2 msk demerara socker
Knippa havssalt
Några grindar av peppar
1/4 kopp körsbärsbrandy (eller Banyuls Rimage vin, om du har sådana saker ljuger om)

Förvärm ugnen till 450 °. Placera hela körsbären i en liten stekpanna (jag använde en pajplatta) och strö på sockret, salt och peppar. Placera i ugnen och steka tills kirsorna börjar släppa ut saft och sockret smälter och börjar karamellisera. Det tar ungefär 10 minuter men titta på körsbären noggrant, eftersom sockret kan börja brinna.

Avlägsna från ugnen, häll brännvinet över och sätt tillbaka i ytterligare 5 minuter och steka tills juicerna börjar bubbla upp. Ta bort från ugnen och låt svalna lite innan du serverar. Kan kylas helt och värmas upp försiktigt på spisen. (Om du tar bort groparna gör du detta innan du återuppvärmer det.)

Relaterad: Small-Batch Canning: Göra körsbärsbeserver

(Bild: Dana Velden)