Recept: Laurie Colwins citron rispudding

(Bildkrediter: Tro Durand)

När jag först läste receptet för långsambakad rispudding i den stora matförfattaren Laurie Colwins Mer hemlagning, med hennes beskrivning av hur citronskal löses upp i pudden, fast jag min tumme mellan sidorna och gick rakt ut i köket.

Om du gillar rispudding är detta den ultimata komfortmat, doftande med citron och inte så sött, så perfekt acceptabelt för frukost. Den bästa delen är den krämiga konsistensen, med riset som löser upp i transparenta bitar som smälter på tungan, och citronskalderna är praktiskt taget kandade.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Det här är vad jag tycker om som ett riktigt klassiskt Laurie Colwin-recept, eftersom det är enkelt, hemligt och lite idiosynkratiskt. Det skrivs konversationellt, som de flesta av hennes recept är, och det lånas från den stora brittiska författaren Jane Grigson – en annan av mina favoritinspirationer.

Det är också idiosynkratiskt när det gäller smak. Detta är en extremt hemtrevlig och rustik rispudding. Till skillnad från mer sofistikerade rispuddingar som är kokta med en vanilja, hålla dem silkeiga och rika, är det i grunden bara ris bakat i ugnen med mjölk. Mjölken minskar långsamt som riskockarna och lämnar dig med plumpade korn och smala remsor av citronskal som blir extremt ömma i ugnen.

Det är det enklaste någonsin, och precis kalibrerat till min personliga smak. Du måste älska ris, den lilla bitterheten av citron och en rustik – nästan kornig – textur till din pudding. För mig, det är för Colwin, det är i princip himlen. Som hon säger är det “suave, sofistikerad barnmat”. Det är också den typ av sak du slänger ihop med kappklammer på 5 minuter och slammar rakt ur ugnen och äter sedan till frukost nästa morgon. Hemlagad matlagning på sitt bästa.

  Slurp det, laga det, kan det: 10 saker att göra med grapefrukt

Läs de ursprungliga recepten

 • Bra saker av Jane Grigson
 • Mer hemmatlagning: En författare återgår till köket av Laurie Colwin

(Bildkrediter: Tro Durand)


Citron Ris Pudding

Gör 4 (1/2-kopp) portioner

 • 1

  medium citron, helst Meyer citron

 • 1/4 kopp

  jasminris

 • 2 matskedar

  socker

 • Nypa salt

 • 1 kopp

  2% mjölk

 • 1 kopp

  tung whipping cream

Förvärm ugnen till 250 ° F. Skala citronen med en grönsaksskalare, var försiktig så att du inte tar något av den vita pithen bort med skaftet. Skär skalen i fina band. Blanda skalen med ris, socker och salt i en 9-tums pajrätt. Rör i mjölken och grädden.

Baka upptäckt i ca 2 timmar, rör om var 30 till 45 minuter. När mjölken minskar kommer den att bilda ett tunt skikt ovanpå puddingen; helt enkelt bryta upp det och rör det in.

Slutlig bakningstid beror på ugnen, pajrätten och hur tjock du föredrar din rispudding. När det är klart kommer riset att vara helt kokt och ömt, men pudding kommer fortfarande att vara soppigt och tunt. När det svalnar, kommer det dock att stärkas avsevärt.

Ät varmt, varmt eller kallt.

Receptanteckningar

Med halv och hälften: Du kan ersätta hälften för mjölken och grädden.

Justera rikedom: Detta förhållande med mjölk och grädde gör en mycket rik, tjock pudding, särskilt efter att den lagar mat. Du kan också använda helmjölk och ersätta den för både mjölken och grädden. Detta gör fortfarande en krämig pudding men den är mindre rik.

På Meyer citroner: Jag har använt vanliga citroner och Meyer citroner i detta recept, och jag föredrar Meyers eftersom deras växtnotor går så bra med jasminris. Deras mer delikata svans verkar också ge detta en snyggare konsistens.

Anpassad från Laurie Colwin & Jane Grigson.

Uppdaterad från receptet publicerades november, 2006.