Recept: Grillad Chipotle Lime Blomkål Steaks

(Bildkrediter: Tro Durand)

Är du upphetsad för grillperioden? Personligen får grönsaker mig det mest glada att grilla – inte hamburgare eller biff. Grönsaker blir så sexiga och glamorösa med en bra uppsättning grillmärken, lite rost runt kanterna, och den fräscha rökiga smaken. Dessa blomkål “stekar” visar att mer än nästan allt annat jag har grillat; deras tunga-i-kind-namn är en bra indikator på hur tillfredsställande ett mittstycke de gör på något bord, vegetarian eller inte. De är rökiga och kryddiga, med en spruta av lime och florry av koriander.

(Bildkrediter: Tro Durand)

(Bildkrediter: Tro Durand)

Blomkål “stekar” har exploderat in i receptutrymmet på sistone, ett snyggt trick att skära ett huvud blomkål i plankor och ge dem mitten av plattan. Den här tanken har funnits länge, men på senare tid har kockarna blivit blandade också. Du hittar blomkål biffar på menyer här, där och överallt.

Emily delade ett riktigt läckra blomkålstegrecept med oss ​​förra hösten och det blev mig upphetsad för att grilla säsongen:

→ Få Emilys blomkålsbak recept: Recept: Blomkål Steaks med ingefära, gurkmeja och kummin

Har du någonsin gjort blomkål biffar? Om du har vet du att när du skär en blomkål i plankor, lämnas du med många små bitar och floretter. Här är några bra sätt att få dem att använda!

En mer anmärkning: Jag älskar smaken från att kasta dessa på grillen. Men om du inte kan laga ute kan du få en liknande effekt genom att laga dem på hög värme på en grillpanna på spisen. Chippen ger lite rökighet. Inte lika bra som att laga utomhus, men tillräckligt nära!

(Bildkrediter: Tro Durand)


Grillad Chipotle Lime Blomkål Steaks

Serverar 4 till 6

 • 2

  stora huvuden blomkål

 • 1/4 kopp

  olivolja

 • 2

  limes, zested och juiced

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, fint riven

 • 1 tesked

  honung eller agave sirap

 • 2 matskedar

  paprika

 • 1 matsked

  chipotlepulver

 • 1 tesked

  salt-

 • 1/4 kopp

  finhackade korianderblad

 • Lime kilar, att tjäna

Ta bort löven på varje blomkålhuvud och trim av stångänden tills du kan ställa blomkålen platt på skärbrädet. Använd en stor, skarp kniv för att trimma av sidorna, skära sedan blomkålen i 3 till 4 tjocka “biffar”. Boka floretterna som faller bort för ett annat recept (se Receptanteckningar).

Vispa olivoljan med limejuice i en liten skål. Vispa i riven vitlök och honung eller agave sirap. Blanda limezest, paprika, chipotle och salt i en separat skål.

Värm en gas- eller kolgrill till medium. Pensla ena sidan av varje blomkålbiff med olivoljeblandningen och strö rikligt med chipotlepulverblandningen. Placera den krydda sidan ner på den heta grillen. Borsta toppar med olivoljeblandningen och krydda med chipotleblandningen.

Täck grillen och laga i 5 till 6 minuter. Ta av locket och vrid försiktigt blomkålen. Koka täckt i ytterligare 5 minuter eller tills det görs till önskad textur.

Strö med hackad koriander och servera omedelbart med lime kilar på sidan.

Receptanteckningar

Tillagningstid: Slutlig tillagningstid beror på hur tjock du skär steken och på din speciella grill. Jag kokade mina värme tills det var bra grillat på utsidan, men fortfarande lite snyggt inuti.

Blomkål bitar: Här är ett roligt tips från en av våra läsare: Kasta blomkålbitarna för små för att passa på grillgallret med olivolja och lite extra chipotleblandning, grilla sedan i en perforerad grillpanna för grillning av grönsaker. De grillade blomkålbitarna kan serveras som en sidovägg eller kastas i sallad.

(Bildkrediter: Tro Durand)