Recept: Choklad Svamptårta med Ganache Frosting

(Bildkredit: Paola Thomas)

Brittarna har en sak om hemlagade födelsedagstårtor. Även mödrar som inte ofta baka kommer en gång om året kämpa med fondant och matfärger för att skapa nyhetskakor i form av fotbollsplaner eller Disney-prinsessor för sina små älsklingar.

Och det är inte bara för barn – vi älskar att fira varje familjens födelsedag med något nytt från ugnen och triumferande frostat.

En läcker och mångsidig choklad svamp – även om bara en annan variant på Victoria-svampen – kommer oftare att vara fordonet för våra flygningar av festliga fancy. Layered med oodlar av choklad eller vaniljsmörkås och gammaldags strö, det är perfekt för barn. (Lägg till kaffe eller sprit och mörk chokladganache, vispad grädde eller färska frukter och du har en tårta för den mest sofistikerade vuxna.)

Jag bakade en gång en jordgubbs- och krämfylld version av denna tårta till min mans födelsedag och kom ihåg att välkomna honom hem med tårta och en liten dotter som nästan helt täckt av choklad från topp till tå. Hon kan intyga att slickar ut blandningsskålen är den allra bästa delen.

Den här versionen, helt enkelt frostat och fylld med ganache, ger en mycket tillfredsställande eftermiddagskaka eller speciell behandling, och gör sig perfekt till ett snyggt meddelande och några födelsedagsstearinljus.

När det gäller brittisk bakning finns det tårta och allt annat. Från eftermiddagste till en exuberant födelsedagstårta till den klassiska Vicky-svampen, är bakverkskakan en national tidsfördriv. Vi klarade oss med ex-pat Paola Thomas för att få dig fem favoritkakor som du kan piska upp i en jiffy.


Choklad Svamptårta med Ganache Frosting

Gör 1 (8 tum) lager kaka; serverar 10 till 12

 • För choklad svamp:
 • 1 1/2 koppar

  all-purpose eller kaka mjöl

 • 1/2 kopp

  mandelmjöl eller allmjölksmjöl

 • 2 teskedar

  bakpulver

 • 1/4 tesked

  kosher salt

 • 1/4 kopp

  osötat kakaopulver

 • 1/4 kopp

  varmt vatten, plus mer efter behov

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

 • 2 pinnar

  (8 ounces) osaltat smör, vid rumstemperatur, plus mer för pannorna

 • 1 kopp

  strösocker

 • 4

  stora ägg, uppdelade

 • För piskad ganache:
 • 10 ounces

  grovhackad semisweet eller bittersöt choklad eller chokladflis

 • 1 matsked

  osaltat smör

 • Nypa salt

 • 1 kopp

  tung grädde

 • För hällen ganache och dekorera:
 • 12 ounces

  grovhackad semisweet eller bittersöt choklad eller chokladflis

 • 2 matskedar

  osaltat smör

 • 1 1/4 koppar

  tung grädde

 • För dekoration (tillval): Färsk frukt, strö

Gör kakan:

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värma till 325 ° F. Coat 2 (8-tums) runda tårtor med smör, lägg sedan på botten med pergamentpapper.

Placera 1 1/2 kopp mjöl, bakpulver och salt i en medium skål och vispa att kombinera. Lägg till 1/2 kopp mandel eller allmjölksmjöl och vispa allt grundligt för att kombinera; avsätta.

Sifta kakaopulvret i en liten skål. Tillsätt 1/4 kopp varmt vatten och vanilj och rör om tills en smidig pasta bildas; avsätta.

Placera smöret och sockret i en stativblandare utrustad med paddlefästet. Slå på medellång hastighet tills den är mycket blek och fluffig, 3 till 5 minuter, skrapa ner skålens sidor efter behov. avsätta.

Tillsätt 1 av ägget och en sked av mjölblandningen i smörblandningen och slå för att kombinera. Upprepa med resterande ägg, åtföljd av varje ägg med en sked mjöl och slå ordentligt och skrapa ner skålens sidor med en gummispatel mellan varje tillsats. Mjölet bör se till att smeten inte curdle och dela, men om det händer, lägg till en annan matsked mjöl och fortsätt slå. Om du inte kan rädda smeten, oroa dig inte – det betyder bara att din tårta inte stiger lika mycket men annars kommer det bra.

Tillsätt kakaopasta och slå tills smeten är jämnt brun. Vik försiktigt in resten av mjölblandningen med en metallsked eller plastspatel. Du borde sluta med en mousseliknande blandning som glider lätt av en nedåtriktad metallsked. Detta kallas “droppe konsistens”. Om så behövs, lägg till en matsked eller två varmvatten för att komma till rätt konsistens.

Dela smeten jämnt mellan de två kakepannorna, sprida den rätt till kanterna och utjämna toppen med spateln.

Baka tills kakorna är mörka bruna, fasta och fjädrande och börjar dra från sidorna, 30 till 35 minuter. En fingertopp tryckt försiktigt på toppen av kakan ska inte lämna någon avtryck. Låt kakorna svalna i kokkärlarna på trådställen i 5 minuter. Kör en liten metallspatel eller tunn kniv runt kanterna på kakorna och vrid dem sedan ut på stället för att kyla det helt och hållet. Medan kakan bakar och kyler, gör det visade ganache.

Gör den visade ganache:

Placera choklad, smör och salt i en stor värmebeständig skål. Värm grädden i en liten kastrull över låg värme tills det bubblar runt kanterna (var försiktig med att det inte kokar över) och häll det över chokladblandningen. Låt sitta i ca 10 minuter, rör sedan om med en spatel tills den är helt jämn.

Kyl ganachen tills den är vid rumstemperatur, men inte fast, ca 1 timme. Piska ganachen med en elektrisk handmixare tills den är mjuk, fluffig och ljusare i ca 2 minuter, var försiktig så att du inte överskattar. Jag gillar att kyla ganache för att fixa lite i ca 10 minuter innan du fyller kakan. Sprid den visade ganachen över en kyld tårta, lägg sedan den andra kakan på toppen. Lätt av sidorna om någon piskad ganache har läckt ut.

Gör hällande ganache:

Placera choklad, smör och salt i en stor värmebeständig skål. Värm grädden i en liten kastrull över låg värme tills det bubblar runt kanterna (var försiktig med att det inte kokar över) och häll det över chokladblandningen. Låt sitta i ca 10 minuter, rör sedan om med en spatel tills den är helt jämn. Låt det svalna vid rumstemperatur i ca 10 minuter och använd det så snart det börjar tjockna upp.

Häll den tjocka flytande ganachen över kakan, antingen sprida den över sidorna med en spatel eller låt den droppa naturligt för ett mer blött utseende. Låt ganachen ställas in före servering. Dekorera med färsk frukt eller dryck om så önskas.

Receptanteckningar

Lagring: Även om det är bäst att ätas så friskt som möjligt kan du lagra eventuell kvarvarande tårta i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar.

Gör framåt: De unadorned tårta lagren kommer att frysa vackert, redo att tinas, fyllas och frostat på dagen du planerar att montera och servera.

  Rethinking Dessert: 7 söta smörgåsar