Rak upp: DIY Enkel sirap

Med varmt väder-dryckssäsong snabbt närmar sig (Mojitos, Caipirinhas, Mint Juleps!), Nu är det en bra tid att lägga på en viktig ingrediens i många uppfriskande sommarkocktailer: enkel sirap.

Även känd som bar sirap, socker sirap eller gomme, spelar enkel sirap bra i någon kyldryck som kräver en dash av sötma. Medan vanligt granulärt socker kan vara envis långsam för att lösa upp i kall vätska (tänk på de korn som samlas i botten av ett glas iste), smälter enkla sirap smidigt och enkelt. En stapel av en välutrustad bar, enkel sirap, används i många klassiska cocktailrecept, inklusive Daiquiris, franska 75-talet, Tom Collins, Whiskey Sours och Ramos Gin Fizzes.

Och enkel sirap är just det: Enkelt. Medan flera kommersiella märken är tillgängliga på gourmetbutiker (prissatt vid en ögonbryn som höjer $ 5 till $ 8 för det som är bokstavligen bara en liten flaska socker och vatten), gör det oändligt menar – och tar bara några minuter – att röra upp ett parti av din egen:

Grundläggande Recept
gör ungefär 1 1/2 koppar

1 kopp granulärt socker
1 kopp vatten

Kombinera socker och vatten i en liten kastrull och simma över medium värme, rör om tills sockret är helt upplöst. Låt blandningen svalna och dekantera sedan i en ren behållare med ett tätt passande lock. Håller i kylskåpet i flera veckor.

Några enkla variationer

  • För en djupare, rikare smak, byt ut det granulerade sockret för brunt socker. (Detta recept fungerar särskilt bra i rumdrycker, men rekommenderas inte för ginbaserade cocktails eftersom det ger den klara vätskan en brunaktig nyans.)
  • För en tjockare, tyngre sirap, justera proportionerna. (Många mixologer föredrar ett förhållande mellan socker och vatten på 2: 1.)
  • För en ännu enklare no-stove metod föreslår författare och bartender extraordinaire Dale DeGroff att kombinera lika delar ultrafina (t.ex. superfine eller caster, inte konditorier eller pulveriserat – lita på oss) socker och vatten i en flaska med ett tätt passande lock eller kork, skaka sedan blandningen kraftigt tills sockret löser upp, så att det löser sig och skakar sedan kort igen.

Smaksatta infusioner

För extra smak och zip kan aromater som färska mintblad, citron- eller limezest (och / eller juice), vaniljpudlar, eller fräsch skalad och skivad ingefära röt tillsättas till den heta blandningen efter det att sockret har löst sig. När aromaterna är helt nedsänkt i sirapen, ta av pannan från värme och låt blandningen branta i ungefär en halvtimme. Filtrera och kassera alla fasta substanser före förvaring genom att hälla sirapen genom en tätt vävt nätfilter.

För en Silkier Texture

Gammalt recept berättade för tillsättning av en tredje ingrediens, gummi arabicum, vilket ger sirap (här kallad “gomme”) och de cocktails den är gjord med, en distinkt silkeslen munkänsla.

Har du egna sirap recept? Några speciella drinkar du använder dem i? Låt oss veta!

(Bild: Nora Maynard)

-Nora

  Recept: Creamy Green Garlic & Avocado Pesto Över Gnocchi