Matlagning med te: Smoky Lapsang Souchong

Går hemma igår kväll, var grannskapet tjockt med lukten av grill. Åh, hur vi älskar den rökiga lukten. Och vi älskar att prova det i vår mat ännu mer!

Grillspån, flytande rök, bitar av rökt bacon – oavsett om vi grillar eller inte, har vi massor av knep att införa våra favoriträtter med en subtil rökighet.

Men har du någonsin övervägt te?

Lapsang souchong är ett te från Fukienprovinsen i Kina. Traditionellt torkas löven över tallbränder, vilket ger teet en oerhört kraftfull rökfärg. Öppna en väska med dessa saker, och du transporteras omedelbart till en sommargrill!

Detta te är perfekt för när du vill lägga till en antydan av rök till en maträtt. Det gör en bra gnidning för kött eller jord i hamburgare.

Av grillen lägger vi ofta några teskedar till soppor, braises och dips som hummus och baba ghanoush.

Vi når också för detta te när vi lagar vegetar och vill ha köttens smakliga och umami-egenskaper utan att självklart använda kött!

För att använda lapsang souchong, finner vi det enklaste och mest effektiva att slipa upp en halv kopp eller så i ett fint pulver med vår kryddkvarn. Vi lagrar den i en återvunnet kryddkruka och använder en tesked eller två åt gången. Detta pulver håller i ungefär tre månader.

Lapsang souchong te är nu allmänt tillgängligt på den amerikanska marknaden. Vi köper vårt från Tealuxe i Boston, och det är också tillgängligt online på platser som Upton Tea, Peet’s Coffee and Tea, och Stash Tea. Om det kommer i påsar, snipa bara på påsarna och töm de lösa löven i din kvarn.

  Klassiskt kreolskt recept: Röda bönor och ris

Relaterad: Earl Grey Tea Cookies

(Bildkrediter: David Monniaux via Wikipedia)