Mat Dehydrators: Är det värt att köpa en?

Jag kom nyligen över ett recept på fruktläder gjord i en dehydrator och fann mig själv suckande en lystig suck. Med recept som detta fångar mitt öga och sommar producerar precis runt hörnet blir locket på matens dehydrator svårare att motstå. Äger du en?

Jag hade alltid föreställt mig dehydratorer som stora hulking saker som skulle ta upp hektar av diskutrymme och då vara omöjligt att lagra i ett skåp. Inte så! De flesta modellerna är ungefär 12 tum i diameter, om storleken på en riskokare eller en liten crockpot. Detta är definitivt en bra storlek för både användning och lagring.

Dehydratorer innehåller flera staplade brickor, inte till skillnad från bambu dampkorgar. Uppvärmd luft strömmar genom alla lager och torkar maten jämnt. En justerbar termostat styr temperaturen, och du kan dehydrera skivor av frukt, grönsaker, örter eller till och med kött för att göra jerky.

Dessa små prylar är mycket effektivare än att använda en ugn när det gäller både tid och energi. Du kan också justera och bibehålla temperaturen på en dehydrator mycket mer exakt, viktigt för lågtemperaturtorkning och konservering av vitaminer och mineraler i maten.

Den enda jag undrar är hur ofta jag verkligen använder en dehydrator. Jag oroar mig för att den bara kommer att sitta i skåpet i flera månader mellan användningen. Eller kanske när jag har en, hittar jag mig själv med det hela tiden. Det är svårt att förutsäga.

Dehydratorer sträcker sig från ca 40 till ca 60, men du kan säkert hitta dyrare professionella modeller om du är så benägen. Ta en titt på dessa modeller:

  25 Make-Ahead sommar frukostar

Nesco 700-Watt Food Dehydrator, $ 60 från Amazon
Ronco 5-Tray Dehydrator, $ 40 från Target
Excalibur Economy Series Four-Tray Dehydrator, $ 106 från Harvest Essentials

Har du en matdehydrator? Hur ofta använder du det?

Relaterad: Bra fråga: Vad gör jag med en dehydrator?

(Bild: Nesco / Amazon)