Det bästa sättet att lagra olivolja

(Bildkrediter: Suto Norbert Zsolt / Shutterstock)

Var lagrar du din olivolja? Det är frestande – och väldigt bekvämt – att lagra olja bredvid kaminen, inom räckhåll, men är det verkligen den bästa platsen?

Oliveolja är en pantryklammer som vi använder nästan dagligen, och om du har en vanlig arbetsdag olja, eller en flaska extrajagfru, är nyckeln till att se till att den varar, rätt förvaring. Så nu när du vet skillnaden mellan vanlig och extra jungfruolja, är det dags att se till att du lagrar den ordentligt.

3 saker att hålla sig borta från olivolja

Olivolja har tre fiender: syre, ljus, och värme. När den exponeras för dessa ämnen blir oljan snabbare snabbare. Det bästa sättet att förhindra detta (och förlänga din oljans hållbarhet) är rätt förvaring.

Fransk Porslinolja Cruet från Williams-Sonoma

(Bildkrediter: Williams-Sonoma)

Det rätta sättet att lagra olivolja

När det gäller att lagra olivolja finns det två saker att tänka på: var du lagrar den och på vilket sätt du lagrar den.

Var att lagra olivolja

Olivolja bör förvaras i a coolt, torrt, mörkt skåp, bort från värmen och ljuset. Välj en plats i köket som är borta från ugnen. Den bästa temperaturen för lagring av olja är dock 57 grader rumstemperatur, eller 70 grader, är också okej.

På vilket sätt: För längre hållbarhet, lagra inte olja i direkt solljus.

Hur man lagrar olivolja

Förvara olivolja i en mörkfärgad glasflaska, vilket hjälper till att hålla ut ljuset, eller i en behållare i rostfritt stål. Detta skyddar oljan mot exponering för solljus. Om du köper din olivolja i en stor tenn, överväg att hälla mindre mängder i en mörkfärgad flaska för att använda som du behöver.

  Inte bara för öl: matlagning med humle

Undvika lagring av olja i plastbehållare eftersom kemikalier från plasten kan sippra in i oljan. Undvik också reaktiva metallbehållare, som järn eller koppar, vilket kan orsaka reaktion med oljan, vilket gör den osäker.

Det är också viktigt att begränsa oljans exponering för syre. Med tiden kan syrgas försämra kvaliteten på oljan, så småningom att den blir rancid. Använd olja strax efter att ha köpt den, och förvara den alltid med ett lock eller lock.

Har du en favoritbehållare för din olivolja?

Läs mer om olivolja

  • Vad är det bästa sättet att lagra olivolja?
  • Vad är skillnaden mellan vanlig olivolja och extrajordig olivolja?