Dessert Recept: Grillade Figs med Honeyed Mascarpone

Älskar fikon? Då kommer du att älska denna efterrätt. Men du är den lätta typen. Den här efterrätten är verkligen avsedd för människor som inte kan få väsen över färsk fikon – människor som bor på platser där de enda fikonerna är svaga och vattna, bleka efterföljningar av vad de borde vara. Detta recept kommer att förvisa all den besvikelsen – dessa fikon är karamelliserade, rökiga, mörka – och rika.

Första gången jag försökte ett färskt fikon blev jag besviken. Jag hade läst otroligt kärleksfulla beskrivningar av färsk fikon, klumpiga och mogna och droppande med juice, håller sina egna mot prosciutto, bakad anka och tung kräm.

Men första gången jag ivrig in i en ljus skiva av fikon vunnit jag vid den vattna icke-smaken – det var en blek, avlägsen sötnos som inte hade någon av de rika succulens som jag förväntade mig.

Nu kanske jag bara hade dåliga fikon. Jag var verkligen inte på distans nära någon plats där fikon är naturligt odlade. Sedan dess har jag hittat juicier, sötare fikon på platser som San Franciscos jordbruksmarknader. De har en djupare rikedom av smak, men ändå – inte den kött som jag alltid förväntade mig. Och den första gången jag smakade dem blev jag kvar med handfuls av fikon och desillusion. Ingenting som att ha din foodie illusioner lite dashed. Besvikelse.

Jag har sedan dess upptäckt att den verkliga nyckeln till fikon är att steka eller grilla dem. Detta fördjupar och koncentrerar sin sötma precis nog för att ge den mörkare smaken jag längtar efter. Detta recept gör det i spader; bara en minut eller två på grillen ger fikon, doppad i honung, en rökig rikedom och en karamelliserad sötma. Jag serverar dem med en vispad mascarpone, knappt sötad med honung och smaksatt med rom.

  En twist och en överraskning: Armenian String Cheese

Denna efterrätt är en bit tårta, så att säga. Du kan piska upp det på 10 minuter. Det smakar som sommar, och ändå är det fortfarande ganska rikt. Ät det långsamt, med ett glas bra muskat.

(Och om du inte har en grill, prova rostade fikon med rosmarin och honung i stället.)


Grillade Figs med Honeyed Mascarpone

Serverar 4

 • 12

  mogna, plumpa svarta fikon

 • 1/4

  plus 1 matsked mörk honung, såsom bovete eller tall

 • 1

  3-tums färsk rosmarin, plus extra kvistar för garnering

 • 4 ounces

  mascarpone ost

 • 1 matsked

  rom

 • 1

  citron, zested

Skär fina i halva längden och ordna på en tallrik eller tallrik. Värm 1/4 kopp honung och rosmarin kvist i en liten kastrull över medelvärme. Koka upp och sänka värmen. Gå inte bort; titta noga på det så att det inte kokar över eller scorch. Låt honungen simma i ca 2 minuter och stäng sedan av värmen. Snabbt men försiktigt, doppa fikonhalvorna i den heta honungen. Använd en gaffel, små tang eller fingrar. Var noga med att belägga dem med skuren sida. Placera de doppade fikonhalvorna tillbaka på fatet.

I en medium skål, använd en nedsänkningsblandare eller handblandare för att piska mascarpone med resterande matsked honung, rom och citronskal. Piska tills osten är skummig och luftad. Täck skålen och lägg osten i kylskåpet.

Värm en gasgrill till medium-het. När det är ganska varmt, ordna alla fikon på grillen, skära ner sidan. Det är bäst att sätta dem över indirekt värme. När du är färdig med att lägga ut alla fikon, skära ner sidan, vänd dem över, börja med de fikon som har varit på grillen den längsta. De borde ha utvecklat mörka grillmärken, och honungen ska bli brun och karamelliserad. Vänd alla fikon över och låt dem sitta på grillen för några få ögonblick. De bör ha grillmärken på båda sidor och värms bara genom. Ta bort dem till en tallrik.

Notera: Grillade fikon kan göras en timme eller mer före serveringstiden. Placera dem klippa sidan upp på en tallrik och när de är redo att servera, mikrovågsugn för en eller två 30 sekunder bursts för att värma dem genom.

När du är redo att servera, sprida ett smet av mascarponeost på en efterrättplatta. Ordna sex fikonhalvor på toppen av osten och lägg en extra ostpåse till sidan. Lägg till en rosmarin kvist för garnering och servera medan fikonarna fortfarande är varma.

Sprid mascarpone på varje fikonhalvdel och äta med fingrarna – helst med ett coolt glas Sauternes eller muscat.

Mer Fig Recept från Kitchn

Bilden ovan, vänster till höger:
• Rostade fikon med honung och rosmarin
• Fyllda figurer med honung-balsaminsirap
• Prosciutto rostade figurer

(Bilder: Tro Durand)