Najbolji njemački liker kojeg nikada niste čuli

Svi znaju o Jägermeisteru, ali što je s drugim njemačkim biljnim alkoholima? Kao što se ispostavilo, Jäger je samo vrh ledenog brijega. Kräuterlikör ili biljni likeri već od srednjeg vijeka, kada su redovnici razvili alkoholičke preparate za borbu protiv različitih bolesti. Neki su se ljudi svidjeli ljekovitom ukusu i rođena je tradicija.

Uz barmenu koji glume oko globusa za sljedeću veliku stvar u koktelima, kladim se da su njemačke grickalice na granici međunarodne renesanse.

U međuvremenu, postoji Underberg.

(Slika: Amazon)

Što je Underberg??

Podmornica je biljna gorka s jakim okusom s licem, koji je od godine 1846. godine bio jak i lako je vidjeti žalbu. Piće se pakira u pojedinačne boce s malim zelenim vrhom, omotane u papir. Valja napomenuti, međutim, da u Njemačkoj slatko pakiranje nije “zanatska” toliko kao “down-market”; nalazi se pored blagajne u supermarketima, uz žvakaću guma.

Ipak, minijaturne boce su prilično sladak, a zatim postoje potencijalne zdravstvene prednosti iskakanja jednog natrag nakon što ste jeo previše schnitzel i krumpir salata. Očigledno je to djelotvoran digestiv, iako postoji neka ambivalentnost o zdravstvenim svojstvima postojanja. To je zato što su zdravstvene beneficije Underberga, dobro, upitne. Underberg je gotovo odbijen od oglašavanja koristeći slogan “Worldwide u službi wellnessa!” jer biljni sokovi u satima iznose 44 posto alkohola. Da, u osnovi je požarna voda.

Ipak, neki ostaju u prilogu. “Apsolutno sam uvjeren da je to vrlo zdrava”, inzistirao je prijatelj kada sam pitao o popularnom brendu. I, ne može se ozlijediti pokušati, zar ne??

Kako piti Underberg

Oznaka kaže da Underberg treba uzeti “sve odjednom i brzo”, a metoda podizanja kamena definitivno je najčešći način pijenja ove moćne stvari – ali to nije jedini način.

  Trije hmelj, ki vaš piv okusijo kot sladkarije

Čuo sam za barove koji služe sokovima u prozračnom, pijeskom stakla i, budući da se u Berlinu može dočekati iznenađujuće teško doći u Ameriku, jako sam zainteresiran da napravim Manhattan s pola metka Underberga umjesto Angostura ili Peychaud’s bitter. Da, da, znam; to Breaks Underberg’s “sve odjednom i brzo” vladaju, a udvostručenje na bitter ubrizgava neki kaos u klasičnu Manhattan formule, ali to uopće nije loše. Probaj; možda bi vam se svidjelo.

Gdje se nalazimo Underberg

Underberg možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i iza bara u mnogim američkim gradovima, osobito na mjestima koja su imala puno njemačkih doseljenika tijekom godina. Također ga možete kupiti online, pogodili ste ga, Amazon.

Kupi: Underberg 12-Pack, 16,50 dolara na Amazonu