Tartinbröd av Chad Robertson med Eric Wolfinger Book Review 2010

Jag bor i San Francisco. Det finns många, många anledningar till att kunna skriva den sista meningen gör mig glad men en av de främsta är att San Francisco är hem till en plats som heter Tartine Bakery. Tartine har ett internationellt rykte för sina croissanter och scones och fruktfyllda brödpudding, men det finns en sak de säljer så mycket som bara lokalbefolkningen vet om. Hint: Det står på omslaget till boken ovan.

Tartinbröd från 4SP-filmer på Vimeo.

Tartine Bageri har mycket att göra för det, vilket förmodligen förklarar varför det finns en rad ut genom dörren hela dagen, varje dag. Men vad många inte vet är att Tartine gör och säljer den mest utsökta, idiosynkratiska och förtrollande brödbrödet i staden. Varför vet de inte det här? Eftersom det dagliga batchet vanligtvis säljer innan det är tomt ur ugnen och att det upptagna bageriet svarar på telefonen för att reservera en loaf är en prestation på sig själv. Men nu och då lyckas jag göra en bröd (eller 1/2 bröd) och när jag gör det är min värld en ljusare och mer fantastisk plats.

Och nu, tack vare den här boken, kan alla njuta av att ta en varm skinka av bröd från den sprakiga kanten av denna mirakelbröd. Du måste bara vara ganska passionerad om bröd. Och tålmodig nog att tänka på en starter i flera dagar. Och kanske lite besatt. Men den goda besattningen, den typ som leder till en robust, bränd brödbröd och en ljusare och rikligare värld.

  5 tips til en middagsselskabsbuffet derhjemme

Lite mer om det brödet. Den är bakad vid en super hög värme under en kort tidsperiod, vilket resulterar i en djupt färgad loaf. Dess interiör, en vild virvla runt pärlemorskhål och snyggt, tangy (men inte så snyggt) krumm, hålls av en mörk formbar skorpa som krossas när du drar av en bit. Det här är den typ av bröd som kräver att två händer riva det ifrån varandra. Det kräver all din uppmärksamhet och delaktighet och det belönar dig med en tuff, sprickig bit och en oerhört komplex, jätte smak.

Lycklig för oss, Emma gav receptet en snurr och kommer att granska det senare idag. Men under tiden, låt oss ta en titt på boken själv.

Titel och utgivare: Tartinbröd, av Chad Robertson med fotografier av Eric Wolfinger. Publicerad av Chronicle Books, 2010.

Första intrycken: Det här är en stor, hårdbunden bok med ett vadderat lock och ingen dammjacka. Den vackra bilden av det titulära brödet fyller omslaget. Det är väsentligt, väger in på 300 sidor, inklusive ett index och innehållsförteckning. Papperet är satint slät och trycks med en djup chokladgrå färg.

Det passar att Eric Wolfers namn är på omslaget, för att hans vackra fotografier är ett viktigt bidrag som recepten själva. En tidigare bakare vid Tartine och surferen författare Chad Robertson, presenterar Wolfinger bilder en lätthet och intimitet som endast är möjligt med någon hemma hos folket och processerna i den här boken.

Antal recept: Boken öppnas med en mycket långt brödrecept, följt av många variationer. I en sektion som heter Daggodsbröd finns 30 recept som utforskar de många sätten att använda brödet, från smörgåsar och sallader till bruschettor och många brödbaserade efterrätter. Dessutom ingår recept för pizza deg, semolina och helvete bröd, engelska muffins, brioche och croissanter.

  Jag slutar vara vegetarian för en resa till Frankrike

Vinkeln: Receptet på detta bröd är lång men det är typiskt för någon beskrivning av ett hantverksföretag. Herr Robertson sparar ingen detalj i att beskriva varje steg i processen som, när du faktor i hans berättelser om att utveckla brödet, kommer de olika upplevelserna av hemkökstestarna och några variationer på det klassiska receptet på mer än 100 sidor, många av dem fulla av fotografier. Kom ihåg att det tog honom nästan två decennier och flera stints av lärlingsskap för att göra detta bröd så perfekt, att några läsningssidor inte skulle vara ett problem. Dessutom är det en väldigt intressant historia, tilltalande av den nästan oundvikliga känslan av romantik och engagemang som många människor har för sådana ansträngningar.

styrkor: Bröd receptet har utvecklats med ett team av hem bakare så att du vet att det kan översättas till hushållsugnar. Faktum är att det färdiga brödet i de medföljande bilderna hör till dragspelare och hembager Marie Abe, som också är med i videon ovan.

Recept för just nu: Basic Country Bread recept! Kale Cesar, Tomats Provencal, Clarise’s Meatball Sandwiches, Banh-Mi och Baker’s Foie som använder kycklinglevar istället för den mer kontroversiella foie gras.

Rekommenderad? När du är passionerad om något som brödbakning, är det svårt att hitta en bok som inte bara möter den passionen, men inspirerar den att gå ännu längre. Om du är en sådan person, så är den här boken för dig. Om du är nybörjare kan det tyckas lite som att lära dig att köra bil genom att ta lektionerna i en Ferrari men hej, vilket sätt att lära dig!

  Den bästa Black Friday & Cyber ​​Monday Deals för ditt kök

Allvarligt är det, som nämnts ovan, att brödreceptet är så detaljerat innebär att en nybörjare kan ta det på utan rädsla för att sakna någonting. Det är viktigt att komma ihåg att bröd, som allting gjort bra, alltid tar tid att behärska. Den som försöker berätta för dig annorlunda säljer dig kort. Så kom in i det för lång tid och var redo för en otroligt givande resa. Och ta med dig den här boken. Jag garanterar att du inte kommer ångra det.

• Köp boken: Tartinebröd av Chad Robertson och Eric Wolfinger, 26,40 kr (Amazon)

Mer 2010 Bokrecensioner
• Den förlorade konsten av Real Cooking av Ken Albala och Rosanna Nafzinger
• Sommarläsning: 52 brädor av William Alexander
• Bra till kornet av Kim Boyce