Är det OK om det finns luftbubblor i färdiga burkar? Fråga gästekspert: Canning-frågor till Marisa McClellan

F: Jag har precis konserverat en hel massa mat för första gången igår. Mestadels pickles och sylt, men jag konserverade också två tomatbaserade saker: kryddig salsa och krossade tomater. Jag lade till kommersiell citronsaft i krossade tomater och salsan innehåller gott om ättika.

Jag tog bort luftbubblor innan du sätter på locken, men det finns nu luftbubblor i produkten. Luckorna pinged, så jag vet att en segel bildades, men jag har ingen aning om detta är normalt!

– Frågad av Adrienne

Marisa: Anledningen till att vi tar bort luftbubblor från burkar före konservering är att om det finns för mycket luft i burken, kan det störa burken förmåga att driva ut den extra luften i toppen och utveckla en bra tätning. Dessutom finner alltför mycket luftutrymme och mycket av den konserverade produkten sig ut ur saltlösningen / sirap / konserveringsvätskan, vilket kan leda till missfärgning och utveckling av smaker (det här är värstscenariot men det är typiskt bara händer om du väntar länge på att använda det objektet).

Ibland är det emellertid omöjligt att ta bort alla luftbubblor. Målet är att göra ditt allra bästa när du bubblar varje kruka innan du slänger fälgen och lägger locket på. Om du fortfarande har gjort ditt bästa för att bubbla din burk och du upptäcker att du fortfarande har några luftbubblor, slå inte upp dig själv. Det händer.

Så länge din burk förseglas, är du okej. Jag tycker att det bästa sättet att kontrollera din tätning är att ta bort ringen och lyfta burken som håller på locket. En bra tätning betyder att den kommer att hålla fast.

  Cavarola Dough Board fra Artisanal Pasta Tools

Marisa McClellan, vår gästexpert i veckan, svarar på dina frågor om konservering och konservering. Marisa skriver mat i burkar, en blogg ägnad till konservering, konservering och annan mat i burkar. Hon undervisar också konserveringsverkstäder.

Föregående fråga till Marisa:
• Är det säkert att kunna såsås?
• Min jordgubbar Jam gick dåligt! Varför skedde det?

(Bild: Flickr medlem sleepyneko licensierad för användning under Creative Commons)