Twist i iznenađenje: Armenski žičani sir

Očigledan odabir sir-mudar za ručak je komad striženog sira stisnutu. Prilično mondeno. U duhu pridržavanja našeg tjedna tema velikih kandidata za kutije za ručak, profiliramo nešto veće uvjerljivo, ali uz istu varijantu: armenski žičani sir, mrljan crnim kremastim sjemenkama, koji se unosi s jednim od najočitijih začina oko , a dugim žicama često su stavili te stidljive štapiće sira na sramotu. Pročitajte više informacija i kritički savjet o tome kako najbolje oblikovati ovaj neobičan obrok.

Ovaj sir je tjestenina filata, što znači “izvukao curd”, sir, i napravljen je poput mozzarelle, kao i bilo koji sirijski sir u američkoj stilu. Kočnice postaju elastične kada se zagrijavaju, a potom se rastegnu, izvlače, uvijte u užetu i udvostručuju se.

Ova posebna inačica izrađena je od pasteriziranog kravljeg mlijeka, a zajedno s mrljama crnoga sjemena od galeba, postoji još jedan dodatni dodatak: mahlab, sjemenke sjemena iranske sorte višnje. Mahlab je začin koji se koristi u bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji, osobito u kruhu i pečenim proizvodima.

Kušajte sjemenke od tikvica više nego bilo što, ali nemojte očekivati ​​ravnodušan ukus; ovi crni sjemenki ukus su poput čađe. Vrlo ukusna i jedinstvena. Umjereno poput degustacije mozzarelle, s malo višom kiselinom i ugodno cviljenim žvakanjem, u lunchboxu bi bilo dobrodošlo. No, možda se ovaj upleteni sir može osjećati ugodno na meze pladnju, među maslinama, pita kruha i ostalim mediteranskim zalihama.

Postoji jedan trik da se sire u najdulje moguće žice. Nemojte početi guljenje dok je sir još uvijek upleten! Prvo izvucite cijeli konop, što je lakše obaviti bez lomljenja ako je sir na sobnoj temperaturi. Twist svaki kraj u suprotnim smjerovima i wiggle krajevima oko i kroz centar da unknot. Zatim samo usmjerite svoje unutarnje učenike i počnite vući sir u žice. Ako poslužite za grupu, možete ostaviti sir u različitim širinama, tako da ljudi mogu sudjelovati u žicama.

  Ostao Miso? 10 izvrsnih jela s miso

Ovaj sir potječe iz armenskog grada Alepa (ili “Halaby” na arapskom), ali većina koju sam vidjela napravili su armenski proizvođači na državnoj strani. Prodaje se u komadićima koji teže oko tri četvrtine funte, a kada se povežu, napravi prilično veliku gomilu.

Armenski žičani sir može se naći na Bliskom Istoku i na Parthenon Foods za 7,99 dolara svaki.

Povezano: Omiljeni Recipe za ručak: Sendvič sa mozaikom rajčice

Nora Singley je strastveni zaljubljenik u sir, a neko je vrijeme bio Cheesemonger i direktor obrazovanja u Murrayovoj trgovini sirovima u New Yorku gdje nastavlja podučavati javnost za sake. Trenutno je asistentica na The Martha Stewart Showu.

(Slike: Nora Singley)