Što je Tzatziki?

Možda ste čuli za ovaj klasični grčki umak kao tzatziki ili tadziki. Možda to jednostavno znate kao umak od jogurta i krastavaca, umak od grčkog kopara, ili čak samo umak od žira. Bez obzira na naziv, veliki ste fan – tako da saznate što se događa u ovom ukusnom umaku kako biste ga mogli napraviti kod kuće!

Što je Tzatziki?

Tatziki je tanji umak na bazi jogurta, koji je ukusan krastavcima, češnjakom i svježim biljem koji je također poslužen kao umak. Tzatziki se često poslužuje kao dio meze (mali obrok predjela), uz svježi pita kruh, u grčkoj i turskoj kuhinji. Ovaj umak od jogurta također se poslužuje na sendvičima s okresima u obliku žara s mesom ili kebabom – osobito janjetinom.

(Slika kredita: Lauren Volo)

U redu, ali ono što je zapravo u Tzatziki umaku?

Jogurt

Tzatziki počinje gotovo isključivo s jogurtom. Svakako, postoje neki tzatzikis koji se temelji na kiselom kremu i jogurtu, ali to je umak s jogurtom. Jogurt s punim masnim udjelom je potreban za tangy i punomasno kreme. Mi radije grčki jogurt za njegovu debljinu i sposobnost držati do tzatziki’s krastavac dodatak. Neki recepti zahtijevaju da se tradicionalno jogurta napune preko noći kako bi uklonili neke od sirutke i zgušnjavao jogurt, ali možete preskočiti taj korak ako počnete s grčkim jogurtom kod kuće.

Krastavac

Krastavac je ključni sastojak tzatziki. Gledajući kroz tradicionalne grčke kuharice često ćete naći ovaj umak pod naslovom umak od krastavca i jogurta, a ne samo tzatziki. Ovi recepti također zahtijevaju rešetku i stiskanje krastavaca u čistu kuhinjsku ručicu prije dodavanja u jogurt. Možete umakati krastavce za tzatziki, ali vaš umak neće trajati još dugo jer će se vlaga krastavaca izvući, zalijevati jogurt.

  5 savjeta za bolje kavu od leda

Češnjak

Ovo je još jedan neobvezujući sastojak. Recepti se razlikuju od jednog graba do tri, ali dio tzatzikove žalbe na meze pladnju je njegova sposobnost da se uz njega uspravi pored drugih kapljica. To treba ugriz češnjaka da to učini.

Svježe bilje

Evo gdje tzatziki daje vam nekakvu sobicu: možete koristiti razne biljke u omjerima koje volite. Kopra se često očekuje, ali pogledaj kroz nekoliko grčkih kuharica i vidjet ćete da ga ne uključuje svaki grčki kuhar u svom umaku. Menta i peršin su i druge dobrodošlice. Moj uzeti na sve to je svježa trava donijeti tona okusa i boje, pa dodajte najmanje jedan na svoj recept.

Tzatziki je završen s limunovim sokom ili ocem za još kiselost i oštrinu ukupnog okusa umaka. Dodajte čašu soli i papra i sve ste spremni.

(Slika kredita: Lauren Volo)

Kako jesti Tzatziki

Tzatziki je gotovo uvijek poslužen kao predjelo – zalogajni zalogaj uz masline i koktel – u grčkim domovima. Također ga možete upotrijebiti kao širinu sendviča, umak za kuhane meso ili bazu salate za salatu ili marinadu. Osobno jako volim tzatziki u paru s krumpirom – pržene krumpiriće, salata od krumpira ili jednostavno kao preljev za pečeni krumpir.

Kako napraviti hladan, kremasti Tzatziki umak