Recept: voćni kolačići (ili Svestkove Knedliky u češkom)

U našoj obitelji, svestkove knedliky je služio kao puna večera – iako izgleda više poput doručka, ručka ili strane. Radili bismo šljive, breskve, marelice ili trešnje i prekrili puno maslaca i šećera (istovremeno eek! i yay!). Bilo je to večera kada se borave kod djedova ili u posebnim prilikama. Ja sam na trenutnoj misiji da ovaj dio moje rotirajuće večere kod kuće…

Ovdje je recept koji se prenosi u Čehoslovačkom pekarnici cookbook copyright 1952 Charlotte G. Masaryk Society, NY, NY (moje izdanje koje objavljuje F. Pancner, Inc., Berwyn, IL):

Voćni kolačići (Svestkove Knedliky)
2 šalice brašna
1 jaje, malo pretučen
2 žlice rastopljenog maslaca
1/4 šalice mlijeka
1 žličica soli

Pomiješajte jaje s maslacem i mlijekom Dodajte sol. Prosijite brašno na ploči i dodajte prvu smjesu, gnječite do glatke. Izrežite tijesto u male komadiće i ravnomjerno se omotajte oko voća (pobrinite se da unaprijed stavite svoje plodove!). Zapečati dobro sve oko sebe. Spustite knedle u veliku posudu kipuće slane vode i kuhajte oko 8 minuta. Ne pretjerujte. Odstraniti iz vode odmah, posuti s rastopljenim maslacem i držati se u sjemenku na toploj vodi dok ne bude spreman za posluživanje. Rasporedite na pladnju, pospite nekim rastopljenim maslacem i šećerom. Pripremljeni sir od mesa, sjemenki maka ili krušne mrvice pržene u maslacu mogu se koristiti za premazivanje.

Povezano: Recept: Houska (češki uskršnji kruh)

(Slike: Royalmenu.cz)

  Iščem: recept za palačinke