Recept: Spaghetti Aglio e Olio

(Slika: Joe Lingeman | Kitchn)

Postoje određena jela koja samo ne vrijedi zabrljati – a spaghetti aglio e olio je jedan od njih. Kao i kod svih najboljih talijanskih recepata, ovaj je veći od zbroja svojih dijelova. Uzmite nekoliko osnovnih sastojaka iz spremišta – suhih špageta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, svježeg češnjaka, pahuljica od crvenog papra – i zajedno postaju jedno od najjednostavnijih, ali većina zadovoljavajućih jela od tjestenine na planeti.

To je poput mljevenih rezanaca za odrasle, uz dodatnu korist od svakog ugriza koji vas udaljava u malu restoranu u Rimu.

Klasični špageti Aglio e Olio: Pogledajte video

The Ultimate Pantry Tjestenina dolazi iz Italije

Iako je točan podrijetlo spaghetti aglio e olio mutan, nema sumnje da dolazi iz Italije. Neki kažu da jelo dolazi iz Napulja, dok drugi kažu da je nastalo u jugoistočnoj regiji Abruzzo. Bez obzira na to, dogovoreno je da je riječ o seljačkom jelu, koju su stvorili siromašni poljoprivrednici koji nisu imali ništa osim osnovnih talijanskih sastojaka.

(Slika: Joe Lingeman | Kitchn)

Tajna za preobrazbu takvih osnovnih sastojaka leži u tome kako postupate s njima. Umjesto da se jede češnjak u maslinovom ulju, češnjak (i ​​zdravi noktiju od crvenog paprike) polako se zagrijava u ulju, tako da okusi ulje bez crispinga i spaljivanja. Kada se dodaju nekoliko šalica škroba tjestenine vode, jednostavna smjesa pretvara u umak. Voda također pomaže prigušiti zagriz svih češnjaka.

Dovršeno s još jednom kišicom maslinovog ulja (u ovom će jelu upotrijebiti ekstra djevičansko ulje jer je okus prednjeg i srednjeg ulja) i sjeckani svježi peršin za svjetlinu, to je talijanska hrana koja je u najboljem redu. Osim toga, dolazi brzo i vjerojatno već imate sastojke pri ruci.

  Sastojka Spotlight: Moringa Leaves


Spagetti Aglio e Olio

Poslužuje 4 do 6

Vrijeme pripreme: 5 minuta; Vrijeme kuhanja: 17 minuta do 19 minuta

 • 1 funta

  suhe špagete

 • 4 žlice

  ekstra djevičansko maslinovo ulje, podijeljeno

 • 6

  češnjak od klinčića, tanki rezan

 • 1/4 čajna žličica

  pahuljice od crvenog papra

 • 1/4 kupa

  grubo sjeckani svježi lisnatog lišća

 • Svježe ribani Parmesan ili Pecorino Romano sira, za posluživanje

Donesite veliki lonac slane vode do kuhanja. Dodajte tjesteninu i kuhajte 1 minutu manje od al dente, oko 9 minuta ili prema uputama o pakiranju. Rezervirajte 2 šalice vode za kuhanje. Odvucite tjesteninu i stavite ga u stranu.

U međuvremenu, zagrijte 3 žlice maslinovog ulja u velikom tavu na srednje nisku toplinu sve dok ne treperi. Dodajte pahuljice od češnjaka i crvenog papra i kuhajte dok češnjak tek počinje okretati zlatno-smeđe boje, 2 do 3 minute. Uklonite posudu od vrućine ako tjestenina nije spremna.

Dodajte tjesteninu vodu u tavu i pustite da se zagrije preko srednje visoke topline. Kuhajte dok se tekućina ne smanji za pola, oko 5 minuta. Dodajte spageti i bacajte kontinuirano sve dok se umak ne zgusne i prevari tjesteninu, 1 do 2 minute. Ukloniti iz vrućine, promiješati u peršin i preostali 1 žlica maslinovog ulja, i bacanje kombinirati. Poslužite odmah, prelijte s puno ribanog sira.

Recipe Notes

Skladištenje: Ostaci se mogu pohraniti u hermetični spremnik u hladnjaku do 5 dana.