Proljetni koktelski recept: koktel od rabarbarske bazilike

(Slika: Kelli Foster)

S toplim vremenskim prilikama u New Yorku, osjećao sam se inspiriranom da napravi svježi koktel od proljeća. Pa, izvodio sam neke eksperimente, a dok sam prvi put želio upotrijebiti jagode, našao sam hrpe rabarbara na poljoprivrednom tržištu – i došao sam umjesto toga s ovom lijepom ružičastom izmišljotinom.

Ribobar svakako mora biti zaslađen od svojeg prirodnog stanja, posebno za koktel toplo vrijeme, tako da sam ga kuhao s nekim šećerom i napravio čašu.

Odrezala sam malo bosiljka u vrpce, malo ju je povukla sa stražnjom žlicom i uzbudila se u rabarbinu, alkoholu i soda za klub. U ime, temeljitog istraživanja, okusio sam dvije verzije – jednu s gin, jednu s votkom – i utvrdio da složenost rabarbara i biljnog okusa bosilje zahtijeva manje okusljive alkohola. Vodka je bila.

Sa svojim preplodnim paletama rumenila ružičastim i travnatim zelenim lišćem, moram reći da je to jedan od najljepših koktela koje sam neko vrijeme.

(Slika: Kelli Foster)

Testerove bilješke

Elizabeth sigurno zna zvoniti u proljeće. Tart rajčica i svježi bosiljak uklopljeni u osvježavajuće koktele – sretan sam što ću slijediti njezin trag.

Još je malo rano za rabarbara u New Yorku, tako da je nekoliko stabljika koje sam našao na mom lokalnom tržištu nije imalo kolač, punchy zing što sam očekivao od rabarbara. To bi se trebalo promijeniti za nekoliko tjedana. Ali čak i tako, ovaj koktel je lagan i osvježavajući. To je točna vrsta pića koju želim ovo doba godine i ono što želim piti na vruće ljetne poslijepodne.

Ono što ja stvarno volim o ovom lijepom koktelu je da je jednako divno služio kao takav, ili je napravljen kao bezalkoholni spritzer.

  Recept: Marinirani bijeli grah

– Kelli, travanj 2015

Koktel od rabarbarske bazilike

Napiše jedno piće

 • 3

  srednje do velike lišća bosiljka, valjane i izrezane na tanke trake

 • 3 žlice

  rabarbara pire

 • 1 1/2 unci

  votka

 • Led

 • Soda za klub

Stavite bosiljak u dno stakla i pritisnite sa stražnjom stranom žlice za lagano modricu. Dodajte pire od rabarbara i promiješajte. Dodajte votku i kockice leda i vrhom s natrijevim sodom. Ukrasite listom bosiljka.

Recipe Notes

Ovaj recept je ažuriran. Izvorno objavljen svibnja 2008.

Rajčica Purée

Čini oko 2 šalice

 • 12 do 13

  stabljike rabarbara

 • 3/4 kupa

  šećer

 • 1/4 kupa

  voda

Sjeckajte rabarbara u male komade od 1/2 inča. Stavite u srednju posudu sa šećerom i vodom. Kuhajte, pokrijte, povremeno miješajte, na srednjoj toplini oko 10 minuta, dok je rabarbatura mekana.

Prebacite smjesu u procesor hrane ili miješalicu (ili upotrijebite miješalicu za miješanje) i pire dok ne postane glatka. Postavite sitnu mrežicu preko zdjelice i ulijte rebarbar kroz cjedilo, pritiskom da biste dobili što veću količinu rebarbave pulpe što je više moguće. Odbaciti ostatke vlaknastih bita.

Recipe Notes

Koristite ostatak rhubarb purée iz ovog koktela sipao preko sladoleda, ili promiješati u rabarbara budalu.

 Ispiši recept