Cheesemonger: Vacherin Fribourgeois

namn: Vacherin Fribourgeois
Producent: Diverse (Friboug, Schweiz)
Mjölk: Rå / termisk ko
Ålder: 3-4 månader
Pris: $ 14,99- $ 15,50

Ost från Schweiz får en dålig rap, främst på grund av den blöta, holey, ofta bearbetade fromage känd helt enkelt som “schweizisk ost”. I sanning producerar schweizaren ett stort antal utmärkta ostar, inklusive denna veckas ost: Vacherin Fribourgeois.

Innan jag börjar måste jag nypa något i knoppen. För de som hoppas upp, har denna ost lite likhet med den mycket sällsynta, säsongsbetonade (och dyra) Vacherin Mont d’Or. De produceras i olika kantoner (stater) och är mycket olika ostar.

Det är inte att säga Vacherin Fribourgeois är en dålig ost. Det är sant, det är surt, robust, nutty och mer än lite raucous. Motsatsen till landets namne, “schweizisk ost”. Känslan är frodig och expansiv, med en smak som lingrar på. Fans av Gruyere, eller svårare att hitta Hoch Ybrig, kommer definitivt att hitta lycka här.

Det är omöjligt att prata om Vacherin Fribourgeois utan att prata om matlagning. Medan varje omnämnande av det är knutet till dess användning i Fondue är dess förmågor inte begränsade till det. Grated på toppen Fransk lök soppa, smält på en smörgås grillad svamp eller brukade stoke branden av en hemlagad pizza, Vacherin Fribourgeois värde som en stor smältare kan inte avfärdas.

Även om de flesta versioner av denna ost är utmärkta, har jag funnit det bästa att vara den som produceras av den berömda schweiziska Affineur Rolf Beeler. Mannen kan inte göra något fel i min bok. Hans Vacherin Fribourgeois är en annan stor ost i hans arsenal, och väl värt att söka.

  Recept: večerni trebušni čaj

Till skillnad från många ostar, vars AOC-status är långvarig, är Vacherin Fribourgeois ett helt nytt tillägg, som inte mottar dess beteckning fram till december 2005. I samordning med detta planerar dess sammanslutning, Interprofession du Vacherin Fribourgeois, en ökad produktion i år och nästa. Kort sagt, denna ost blir lättare att hitta och sannolikt billigare.

De i New York-området kan hämta en utmärkt version på Blue Apron Foods för $ 15.50 / lb, men jag har sett det på nästan alla stora ostdisken i staden vid en eller annan gång. Det finns även tillgängligt online på iGourmet för $ 14,99 / lb.