De 10 buden av ett rörfri kök

Vi har alla sett dem – de snygga, snygga köken med Nary, en omvänd sked eller spatel i sikte. Hur gör dom det? Vilken magi håller dessa kök i toppform? Och kan den vinka sin glädje över våra kök också??

Här är 10 regler alla fria kökkockar lever av. Det är ingen magi, vänner – bara smarta vanor som alla i någon form av kök kan anta. (Det betyder du.)

(Bildkrediter: Smitten Studio)

1. Håll bänkskivorna klar.

Clutter startar vid bänkskivan, vilket är anledningen till att det inte finns några skrämmande kök, du märker, har alltid rena och tydliga räknare. Motstå trängseln att använda bänkskivan som en avlämningsplats för mail, nycklar, tidningar, smutsiga rätter och hela livets miscellanea. (Skapa en landningsremsa i närheten av ytterdörren istället.)

Flytta små apparater och bli av med någon oöverträffad bänkskiva. Se till att allt du behåller på bänkskivan är funktionellt och viktigt för din matlagning. (En skärbräda, till exempel, eller en saltkällare.)

Läs mer: 5 vanor för att hålla rena bänkskivor

2. Håll saker i skåp (eller bli en minimalistisk).

För alla som är öppna för hyllor (inte hatare här!), Är det här för dig: Köken ser snyggare ut när hushållen hålls bakom stängda skåpdörrar istället för att lagras i det öppna. (Där! Jag sa det. Det betyder inte att jag inte gillar öppna hyllor, men jag är medveten om dess nackdelar.)

Om du syftar till ett ruttfritt kök, är du bättre att hålla fast vid skåpen så att du kan åtminstone Dölj den röran du har. Om du älskar öppna hyllor, bli bekväm med en minimalistisk stil, ha en enhetlig färgpalett eller bara visa de vackra sakerna i fina behållare för att hålla sakerna uppsåtliga och städa.

  10 alternativ till plastpåskgräs

3. Följ regeln “en i, en ut”.

Varje ruttfritt kök har en plan för att hålla den på så sätt, och det brukar innebära någon form av “en i en ut” -regel, vilket betyder att för allt nytt du tar in i utrymmet, måste något annat få uttagen. På detta sätt behåller du en hälsosam balans, och “saker” börjar inte ta över.

Läs mer: Tame Kitchen Clutter: En i, en ut regel

Om du har öppna hyllor, behåll saker enkelt och extra. Överfyll inte!

(Bildkredit: Leela Cyd)

4. Följ “inte sätta ner den, lägg den bort” regeln.

Jag har tidigare skrivit om min kärlek till Marie Kondos bok om städning, och en viktig grund för hennes filosofi är att allt du äger (som i varje sak) borde ha sin plats. Ingenting borde överlåtas till dina egna förvaringsgrunder.

Det här är en viktig vana för ett ruttfritt kök också. Tänk på mantraen “Ställ inte ner den, lägg den bort!” varje gång du håller på att sätta ner något slumpmässigt i köket. Är det smutsigt? Lägg det i diskmaskinen. Är det rent eller nytt? Lägg det i skåpet, kylskåpet eller skafferi. Är det inte tänkt att vara i köket alls? (Här tittar på dig, gymnastikväska och vinterrock.) Ta ut det ur köket och sätt det på rätt plats.

5. Använd inte kylskåpet som konstgalleri.

Enkelt, men så sant: Ta bort överskott av papper, noter, foton, listor och magneter från kylskåpet och låt bara kylskåpet vara, och ditt kök kommer genast att se bättre ut.

6. Hitta alternativ till högen.

Med undantag för vackra skålar, mönstrade tygdukar eller vita plattor ser de flesta saker i högar inte bra ut. Detta gäller särskilt kokkärl, kruka lock, små apparat tillbehör, och rörigt utrymme grisar som papperskorgen och köksfolie.

Ruttfria kök vänder högar till trevliga områden. De hänger krukor på väggen, lagar matberedarknivar och kruklock på magnetiska knivremsor och hänger soptunnor på en vals. Allt som kan fodras upp eller sprida ut är – det är bara så mycket lättare att lagra och se på det sättet!

7. Gör en chore om dagen, i stället för allt på en gång.

För att upprätthålla ett skräpfritt kök måste du värdera städning och prioritera rengöring. Men det betyder inte att du måste vara knädjup i djup rengöring varje vecka. Gör bara lite städning varje dag, så att du både rengör och underhåller köket samtidigt.

Läs mer: Ladda ner vår 20 minuters / 30 dagars rengöringsplan

8. Ha morgon och kvällsritritorier.

Mindfulness: Det är ett luftigt ord som kastas runt mycket, men små, uppmärksamma åtgärder i köket kan verkligen hjälpa till att hålla röran under kontroll. Morgon- och kvällritualer hjälper oss att uppmärksamma våra kök, och hur vi känner och jobbar i dem.

Läs mer: 5 saker att göra i köket först på morgonen och 5 saker att göra i köket innan du går till sängen

9. Låt dig ha en rörig låda.

Okej, det är inte så, det är alla rubbfria kök, kladdfria. Varje god diet behöver en fusksdag, eller hur? Varje rubbfritt kök behöver en fuskplats, en fri plats för att stash något tills du har hittat en bättre plats eller syfte. (Och att sätta det på ditt fusk är bättre än att bara lämna ut det!)

  5 fler saker vi kan lära av Julia Barns Kök (förutom den fantastiska Pegboard!)

Nyckeln är att vara mycket specifik och avsiktlig om var den platsen är. Välj bara ett hyllan eller lådan och låt den inte spilla ut i hela skåpet.

10. Lämna alltid köket bättre än du hittade det.

Och slutligen, en regel om att leva för skräpfria kökkockar: de lämnar alltid köket bättre än när de hittat det. Det kan betyda att du snabbt torkar ner bordet när de passerar genom rummet, eller tar vattenglaset ur diskbänken och laddar dem i diskmaskinen. Det betyder alltid att du tittar på ditt kök med ett krävande öga och frågar dig själv: “Vilken liten sak kan jag göra i det här ögonblicket för att göra mitt kök lite bättre?” Små saker växer upp för att bli stora vanor.

Vilka kladdfria kökregler bor du i?