Food-Lover’s Guide till Surviving Morning Sickness

Innan jag blev gravid, hade jag visioner som lyckades chow down på sardiner och kimchi och kale sallader under hela min graviditet, mata min bebis till alla de hälsosamma livsmedel jag älskar att äta och förhoppningsvis sätta honom upp för en livstid att älska en stor utbud av smaker.

Sedan slår jag i sjätte veckan av graviditeten. Och plötsligt ens tänkande om mat gjorde mig väldigt sjuk. Så vad är en matälskare att göra när den en sak som brukade ge dig glädje dagligen är plötsligt orsaken till smärta? Jag tror inte att det finns ett idiotiskt sätt att göra det genom illamående som ofta följer med graviditet, men här är hur jag överlevde två månader av intensiv och ohållbar morgonjuka med min kärlek till god mat – och min sanity – intakt.

Godkänn att de första veckorna blir värsta.

Det är oundvikligt. Beräkna vad som får dig att känna sig illamående, vad du kan tolerera, och vad som gör dig verkligen sjuk är en process, och inte en mycket rolig. Så småningom hittar du någon form av spår, men det kommer att ta lite försök och fel. Uppsidan? Saker blir vanligtvis bara bättre härifrån.

Ät små mängder mat ofta.

Under graviditetens första trimester börjar din kropp att pumpa ut hormoner som saktar musklerna i matsmältningssystemet, vilket leder till din matsmältning till det som känns som ett krypande stopp. Att äta en stor måltid, eller till och med de vanliga storlekarna du är van vid, kommer förmodligen att vara för mycket för ditt tröga system. Samtidigt kommer du förmodligen att finna att en tom mage är ett recept på illamående, så det bästa sättet att undvika både illamående och matsmältningsbesvär är att äta små mängder mat varje timme eller två, eller så ofta som behövs.

(Bildkrediter: Erin Gleeson)

Farväl, råa morötter.

Håll dig borta från svåra att smälta mat.

Fett och fiber saktar ner matsmältningen och får dig att känna sig fullare längre – vanligtvis bra, men inte när sakerna redan rör sig så långsamt. Min kost består vanligtvis av mycket baljväxter, helkorn, hela nötter och rågrönsaker, som var alltför mycket för mitt känsliga matsmältningssystem att hantera. Bearbetar dessa livsmedel genom att laga mat och / eller rena dem gjorde dem mycket enklare att ta; till exempel kunde jag inte hantera hela kikärter, men hummus var tolerabel.

Och oavsett hur bra de pommes frites luktar, friterad mat kommer sannolikt att lämna dig som känner dig väldigt sjuk. Även icke-stekta livsmedel beredda med mycket olja kan vara besvärliga, vilket jag upptäckte efter en något oljig thailändsk takeout måltid.

Svårt att smälta mat jag undvikit

 • Benjaminer (förutom puréed i hummus och andra dips)
 • Fullkorn
 • Hela nötterna (men nötbutikerna var bra)
 • Råa, fibrösa grönsaker (morötter, kale, broccoli, etc.)
 • Stekt mat eller livsmedel beredda med mycket olja

Lätt smältbar, lätt kryddat mat är dina vänner.

När du hör lätt smältbar, du kanske tänker på sodakakor, vitt ris och pasta, men vi matälskare vet att du inte kan leva på vita livsmedel ensam. Jag kände mig själv uppblåst och deprimerad efter de första par veckorna att överleva på vita pasta- och saltinkakor. Jag behövde grönsaker! Och även om för mycket fiber kan stava problem, behöver du det några fiber för att hålla sakerna rörliga och undvika den andra vanliga följden av graviditet: förstoppning. (Speciellt om du är på Zofran, ett illamående läkemedel med den olyckliga biverkningen av allvarlig förstoppning.)

Frukt, vattna grönsaker och torkad frukt har bra mängder fiber, men är lättare att smälta. Att laga hårda grönsaker tills de är mycket mjuka hjälper till att göra dem toleranta, och att rena dem i sopp är ännu bättre.

När det kom till proteiner fann jag lätt och lätt kryddat att vara det bästa valet för mig: rostade kött kryddat med salt och peppar, bakad tofu och hårdkokt eller äggröra (när jag kunde stå på lukt av ägg).

  Hur jag gör mina barns skoldagar Födelsedagar känner sig extra speciella

Lätt att smälta mat som fungerade för mig

 • Frukt (särskilt mjuka frukter som apelsiner och druvor)
 • Vattengrönsaker (gurkor, selleri, sallad)
 • Välkokta grönsaker
 • Puréed grönsaks soppor
 • Små mängder torkade frukter
 • Kött, lätt kryddat och rostad eller bakat
 • Bakad tofu
 • Ägg, kokt eller krypterat

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

En typisk middag under min morgon sjukdom. Jag snappade detta foto med min telefon eftersom måltiden såg så ledsen och patetisk ut.

Fråga dina vänner om vad som hjälpte dem att överleva morgonjuka.

Alla matförhållanden är olika, särskilt under den känsliga tiden som är tidig graviditet. (Till exempel hade jag ett intensivt begär för apelsiner som utlöstes genom att titta på en karaktär på en TV-show, äta en apelsin någon gång under den första veckan av att bli sjuk. Det varade för månader.) Att prata med vänner om vad de åt när de lider genom morgonsjuka kommer att ge dig ett brett utbud av matidéer, inte alla som kommer att vara tilltalande, men när du är i trängsel hela dagen, illamående, till och med en idé som gnistor din aptit är värt det.

Undvik matbloggar, Pinterest och Instagram.

Jag insåg snabbt att även vackra bilder av mat vände min mage, så jag tog en tvåmånaders hiatus från att besöka Pinterest, Instagram och de flesta matbloggar. (Inte lätt när du arbetar för en matblogg, tro mig!) Jag fann också att titta på dataskärmar och till och med min Kindle-skärm lät mig känna mig lite illamående, så jag spenderade några månader på att återupptäcka glädjen av pappersböcker – bekännelse: Jag läser hela Harry Potter-serien – och designbloggar.

Men jag saknade att vara en del av socialmedia livsmedelsvärlden, särskilt på Instagram. Jag var för sjuk för att vara fysiskt närvarande för parterna och händelserna som mina vänner deltog i, och jag kunde inte ens dela med mig, vilket fick mig att känna mig ännu isoleradare. Men det leder mig till nästa punkt …

  Ice Pops för små händer (och aptit)

Försök att inte känna sig skyldig.

Det finns mycket att känna sig skyldig till när du är en självberättigad matälskare som inte ens kan tänka på mat. När jag lidit genom morgonsjuka, här är de olika skyldiga tankarna som gick igenom mitt sinne: Jag lagar inte mat Jag spenderar för mycket pengar på takeout mat. Jag äter middag och det är fortfarande på eftermiddagen. Jag åt bara en tunnelbana smörgås för första gången i år och det smakade riktigt bra.

Låt det gå. Du testas, både fysiskt och mentalt, men det är bara tillfälligt, så vad du än kan göra för att ta dig igenom det – och kommer inte att skada fostret förstås – är rättvist spel. Du kommer inte att leva av klockan 4 middagar och akuta Veggie Delite smörgåsar för alltid.

Ta hand om dig själv.

Få mycket vila, drick mycket vätskor, och var inte rädd för att be om hjälp. Jag gav upp till matlagning helt i ungefär fem veckor – det längsta jag någonsin varit borta från köket sedan jag började laga mat. Jag spenderade när jag inte arbetade eller i parken parkerade i ett hörn av soffan i mina pyjamas, tittade på TV eller läste. Jag lägger min man ansvarig för all hushållsrengöring och sysslor. Det var vad jag behövde för att må bättre – vilket jag gjorde, mirakulöst, började i början av mitt andra trimester.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Iced Green Tea Elixir med Ginger & Citron

Nu lagar jag mat och äter ganska normalt – inklusive sardiner, kale sallader och kimchi! – och mina två månader morgon sjukdom är en avlägsen, om smärtsamt, minne. Kom ihåg det kommer sluta vid någon tidpunkt och du kan gå tillbaka till att vara matlagning, ätande, matbloggläsning du alltid har varit. Och du kommer aldrig ta ditt matsmältningssystem för givet igen!

Har du någonsin lider av morgonsjukdom eller annat hälsotillstånd som påverkat din aptit? Har du några överlevnadstips?