Ingredient Spotlight: Salmon Roe (Ikura)

Jag älskar bara att få ikura sushi – dessa juvelliknande, glittrande orangebollar med salt godhet är ägget eller rosen av lax. De är läckra, hållbara och ekonomiska. De har också en underbar munkänsla. Var köper du det och vad gör du med det?

Monterey Bay Aquariums Seafood Watch rankar det som ett “bästa val” i hållbarhet. Ikura är de fullmogna ovariesna av lax, och varierar från mörk-orange till röd-orange färg. Före ätning botas rogen i salt eller saltlösning.

Salmon roe kan köpas på asiatiska matmarknader eller online. Det tenderar att vara billigare när det säljs på asiatiska marknader som “sushi kvalitet” Det är dyrare när det köps som kaviar från high-end-butiker. Sushi Quality Roe är tillräckligt för att användas som kaviar. Som med all kaviar, använd aldrig en metallredskap för att skopa eller tjäna; Använd alltid en sked av plast, ben eller trä. Metall bryter ner fiskägg och ändrar smaken på ett negativt sätt. De enskilda äggen ska öppnas skarpt när de pressas mot munnen. Roen ska smaka färskt, salt och lite som fisk. Det ska vara subtilt oljigt men inte oljigt.

En hel sac av ikura heter sujiko på japanska och en sken på engelska. Att köpa en hel sujiko och sedan härda rogen själv hemma är mycket mer ekonomisk än att köpa redan beredda ikura. Sujiko kan hittas på de flesta asiatiska marknaderna, eller om du bor i ett område där det finns laxfiske, kan du fråga en fiskare om de skulle vara villiga att ge dig en skein om de kommer över det. Eller, om du har fiskekort, kan du försöka ta hand om laxfiske och kanske får du en kvinnlig full av ro.

  Apa Tepatnya Beras Koji?

Tillsammans med att äta laxro i sushi, ikuradon (ikura risskål) och chirashi, kan du också servera den som kaviar på toastspetsar, blinys eller deviled ägg. Ett trevligt sätt att njuta av ikuradon är att marinera ikuraen i lika delar sojasaus, mirin och skull i några dagar i kylskåpet och servera det över ris. De kan också användas i äggröra och serveras med crème fraîche och gräslök för en dekadent frukost. Laks rost blandad med majonnäs gör en underbar sås för skaldjur eller ett vegetabiliskt dopp.

Relaterad:
Holiday Tips: Köp hållbar kaviar på en budget
Wallet Guide till Ocean-Friendly Sushi
Nijiya Supermarket
Sommarprojekt: Gör vegetabilisk Maki Sushi med barn!
Hur man botar din egen laxröd – en praktisk guide för om du har fångat din egen lax och vill äta rogn
Laxkaviar Cured i Tripel öl

(Bild: Catalina Offshore Products