Sjedište sir fonda u Švicarskoj: Moj prvi okus pravog švicarskog fonda

Kad sam prvi put posjetio Švicarsku, naši ljubazni i gostoljubivi domaćini tretirali su nas na obrok pravog švicarskog fondi. Sada, nikada nisam bila jako oduševljena fondueom. Uvijek se činilo zamršenima i zastarjelim (maslinovo zeleno fondue lonce, jagode umočene u čokoladu …). Ali prava stvar – ah, to me osvojilo. Evo malo zaviriti u jedan od najljepših jela koje sam ikada imao.

Uređaj za stol, s čašama čaja od pari.

Ovaj fondue obrok bio je bogat i jednostavan. Naši su domaćini sastavili sir koji je kupio sir na jednom od izleta u Emmental regiju (borili smo se u Bernu). Zaustavili smo se u maloj prodavaonici sira i kupili paket gotovih fondura. Moja domaćica mi je rekla da su vino i Kirsch već bili uključeni u ovu kombinaciju, tako da nije morala miješati ništa drugo – samo ga zagrijati. Obično obično ne dobiva takvu vrstu sira; ona obično kupuje cijelu od svojeg sira na tržištu. Ali htjeli su probati nešto novo ovaj put.

Izlijevanje Kirsch.

Kad je bilo vrijeme za jesti, stol je bio postavljen s vinom, srdačnim čašama za Kirsch i šalicama za čaj. Naši domaćini istaknuli su važnost vrućih napitaka s fondueom – čuva sir od solidifikacije u veliku kvržicu u želucu! Imali smo male čaše Kirsch (konjska trešnja), kao i svjetlo bijelo vino i neki čaj od limuna verbena. (Možete vidjeti zašto je ovo obrok koji se obično jede samo u dubinama zime! Sve što se dogodi da vam se zagrije na svoje prste.)

Naša domaćica zagrijala je sir na štednjaku u emajliranoj posudi, a zatim ga dovela do stola gdje smo čekali i spremni. Svatko od njih izvukao je komad precizno kruha na fondue vilicu i umočen.

Bili smo vrlo pažljivi kad smo govorili o kruhu – domaćini su nas obavijestili da ćemo, ako izgubimo komad kruha u siru, moramo poljubiti jedan od njih!

Sam sir je bio vruć i pjenušava na posudi za jelo – glatka i kremasta. Ova posebna šarža fondura od sira uključuje Emmental sir i nekoliko drugih regionalnih specijaliteta; moj domaćin nije bio potpuno siguran što je uključeno. (Ona obično koristi mješavinu Vacherinina i Gruyèrea, što kaže ona za lakšu fondue.)

Iako smo samo jeli kruh i sir za večeru, vrlo brzo smo se napunili! Bilo je tako bogato i ukusno, vruće i žvakalo. Namjestili smo kruh u sir, pa smo ga trenutak gurnuli iznad lonca, gdje je sire samo lagano, dovoljno da ga dovede do usta bez kapanja.

Kao i njegovi rođaci shabu shabu, hotpot i parobrod, fondue su obroci koji su namijenjeni zadržavanju na stolu, polako jedu i stvaraju razgovor dok svjetlost smanjuje. Puno je i jednostavno i tako toplo. Do trenutka kad su se pojedini komadići kruha pojedeni, a zadnji komadići karameliziranog sira koji su se iskrvarili iz lonca, bili smo puni prštanjem i više nego malo šišati od šljiva Kirsch. Sjetimo li se fondue one noći, iskusit ćemo švicarsku gostoljubivost na najfinijem, a mir i toplo sira i tvrtka ostali su kod mene i dalje.

I da, sada razumijem fondue i kakva je to briga. To je elementarno i jednostavno, a ipak savršeno obrok za hladnu zimsku noć.

Povezano: Fondue: Trikovi trgovine – Cheesemonger

(Slike: vjera Durand)