Koja je razlika između kuhara noža i noža Santoku?

Osim činjenice da je jedna zapadna i jedna istočna, razlike između kuhara noža i santoku noža su mnoge. Pa kako znate koja je za vas? Ovdje se bliži pogled.

(Slika: Maria Siriano)

Što je kuharov nož?

AKA: Cookov nož, francuski nož
Podrijetlo: Njemačka ili Francuska
Sastav: Šef kuhara može biti izrađen od brojnih materijala, uključujući ugljični čelik i keramiku, ali najčešći je nehrđajući čelik.
Veličina: Osam inča (najčešće kod domaćih kuhara) ili 10 inča (popularne kod profesionalaca) najčešće su duljine, ali može biti u rasponu od 6 do 14 inča.
Kut: 20 do 22 stupnja.
Geometrija: Vrh je uperen i rezni rub je zakrivljen.

(Slika: Maria Siriano)

Što je nož Santoku?

Prijevod: “Tri vrline”, što se odnosi na njegovu sposobnost da krišku, kocke i mljevene.
Podrijetlo: Japan
Sastav: Obično od nehrđajućeg čelika, ali također može biti izrađen od drugih materijala, poput keramičkog ili ugljičnog čelika.
Veličina: Oštrica je tanka i lagana, tipično između pet i sedam inča duljine.
Kut: 12 do 15 stupnjeva.
Geometrija: Kralježnica oštrice okreće se na vrhu (ovo je poznato kao vrh nogu), a rezni rub je ravniji nego tradicionalni zapadni nož.
Posebna značajka: Santoku noževi često imaju “Granton” rub – to su rupice pčelica na stranama oštrice koje drže stvari od lijepljenja nožem.

(Slika: Maria Siriano)

Koja je razlika između kuharovog noža i noža s Santoku?

Kao što je gore navedeno, postoji obilje pojedinosti koje razlikuju kuhni nož i santoku nož – veličinu, kut i geometriju – ali ta dva višenamjenska noževa također imaju mnogo zajedničkog (naime, njihovu svestranost) i, za mnoge, su u osnovi međusobno zamjenjivi.

  10 polnilnikov poletnih pijač (in pijač, da jih vstavite)

Glavna razlika – barem ono što ćete primijetiti, prema Tayloru Erkkinenu – jest način na koji to rješava. “Oni su udarili odbora drukčije kada ih koristite”, objašnjava suvlasnik Brooklyn Kitchen. “S kuharom nožem možete dobiti gibanje gibanja natrag i naprijed. Santoku je naglo odrezati odrezati. Radije volim nožem kuhara, ali mnogi to vole izrezati.

Vaš red: Želite li kuharski nož ili santoku?