Visste du att du kan äta Kudzu?

Jag växte upp i Georgien, där det var vanligt att se lundar av träd och till och med nyckelpoler och ladugårdar täckta med kudzu, “vinet som åt söderna”. Vad få människor vet är att växten är ätlig och läcker.

Ursprungligen fördes till USA från Japan år 1876 för att användas som fodermat för boskap och för att bidra till att minska erosionen i jorden, tyckte fabriken riktigt om det varma, fuktiga sydöstra klimatet och gick ur kontroll. Det finns urbana myter om hur människor har återvänt från semester för att hitta sina hem och bilar täckta med kudzu. Det har en ganska aggressiv tillväxt på sommaren, med några rapporter om att den växer en fot om dagen.

Se till att växten inte har sprutats med några kemikalier och inte växer någonstans när giftigt avfall dumpas. Försök att undvika växter som växer för nära vägarna, eftersom de tenderar att innehålla för mycket damm och fordonsutblåsning. Eftersom vinstockarna är tjocka, bära stövlar och se upp för rånare och insekter. Kudzu ser också mycket ut som giftig murgröna – var noga med att du vet hur man skiljer mellan de två plantorna!

Kudzu växer från Florida till New Jersey, och så långt väster som West Virginia och East Texas. Men en liten lapp av den har hittats i Clackamas County, Oregon. Ingen är säker på var den kom ifrån.

Bladen, vinstankarna, blommor och rötter är ätbara; vinstockarna är inte. Bladen kan användas som spenat och ätas rå, hackas upp och bakas i quiches, kokta som collards, eller friterad. Unga kudzu-skott är mjuka och smaka på snö ärter.

  Hvorfor bliver chokolade hvid?

Kudzu producerar också vackra, lilafärgade, druvluktande blommor som gör utsökt gelé, godis och sirap. Vissa har använt dessa för att göra hemlagat vin. De stora potatislika rötterna är fulla av protein, järn, fiber och andra näringsämnen. De torkas och slipas sedan i ett pulver som används för att belägga mat innan du steker eller förtjockar såser.

Kudzu recept att försöka:
Klicka här för några recept för kudzu jelly, kudzu quiche och kudzu collard greener.
Fler kudzu recept
Fler recept, inklusive kudzu vin

Relaterad:
Seasonal Spotlight: Nasturtiums
Seasonal Spotlight: ekollon
Seasonal Spotlight: Lamb Quarter
Seasonal Spotlight: Purslane