Dark Magic: Kan en kopp kaffe berätta för din framtid?

När jag var liten blev jag besatt av att veta min framtid. Vad skulle jag bli? Hur lång skulle jag vara? Var skulle jag bo? Vem skulle jag gifta mig med? Mina föräldrar hämtade min nyfikenhet genom att tillåta mig att gå till förmötesdeltagare, köpa kristallkulor och låna böcker från biblioteket om hur man läser palmer.

Min far berättade för mig att när jag var gammal nog att dricka kaffe kunde jag få en Kafedzou att läsa min framtid. Han förklarade för mig att en Kafedzou är en grekisk kvinna som vet hur man läser din förmögenhet i en kaffekopp.

Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, men jag visste att jag ville träffa en!

(Bildkredit: Madina Papadopoulos)

En kort historia av Tasseografi

Tasseografi – läsarens framtid i en kopp – har sitt ursprung i Kina med tolkningen av teblad, enligt experten från Medelhavsköket, Amy Riolo. Det ledde då sannolikt västerut längs Silk Road.

För att förstå den grekiska stilen av tasseografi är det viktigt att påpeka att grekiskt kaffe skiljer sig från en espresso eller ett amerikanskt kaffe; Pulveriserad böna blandas med vatten och socker och kokas i en liten kruka som heter a brikki. När det är skumt, hälls det i en kopp utan filtrering. Det faktum att det är ofiltrerat är nyckelfaktorn, och det som gör sig till förmögenhet.

Denna stil av kaffe härstammar i Etiopien före medeltiden och spred sedan norr på 1700-talet in i det ottomanska riket, genom Egypten och till Grekland. Och ritualen fastnade i många av dessa länder.

  Ordet i munnen: Mirepoix

The Coffee Ritual

Vårt kaffe är tjockare än amerikanskt kaffe. Efter att ha väntat på kaffesedimentet för att bosätta sig sippar vi långsamt av vätskan, se till att inte dricka rester. Det är inte bara dåligt för magen, men det är där framtiden ligger. Virvla koppen, vänd den över på tallriken, och de mönster som förblir i koppen räkna ut drickerens förmögenhet.

Men bara en begåvad Kafedzou kan läsa den. Och i New Orleans, där jag växte upp, är det svårt att hitta en Kafedzou. Det finns en stark men liten grekisk gemenskap, och ingen av dem hade studerat tasseografi. Övningen anses också vara mycket vidskeplig och något blasfemisk, vilket innebar en ytterligare utmaning.

(Bildkredit: Madina Papadopoulos)

Min första läsning

Slutligen, när jag var 16, kom en grekisk kvinna, Keti, från Thessaloniki för att stanna hos sin son i ett år. Hon var en typisk grekisk Yiayia (mormor) – en traditionell kvinna, stark och tjuv, med grått hår bunden i en låg hästsvans; bekväma skor; mörka, lösa kläder; och mörka, soul-piercing ögon. Och hon var en verifierad Kafedzou.

Min pappa och hennes son var vänner, så de skulle äta middag tillsammans, och hon och jag skulle hålla med. Hon talade bara grekiska, och min grekiska var begränsad vid den tiden – men vi log åt varandra, och jag förstod tillräckligt för att veta vad “orea kai kali” menade (vackert och trevligt). Jag skulle sitta tyst under middagen, tålmodigt väntar på konversationer, jag förstod knappast att sluta, för slutet av middagen när kaffe skulle serveras.

  Bokrecension: Jamie Home

Och slutligen läste hon min kaffekopp, en aktivitet som förde oss tillsammans där språket inte kunde.

Min far översatte: Jag skulle få ett telefonsamtal den veckan från någon vars namn började med bokstaven “N.” På sex veckor kommer någon jag älskade att besöka mig oväntat.

Inte ett mycket intressant berättande, eftersom jag ville veta mer konkreta saker. Men hon hade inte svaren. Jag frågade henne vilken pojke från min gymnasium jag skulle datera. Hon sa att det fanns äkta kärlek i min framtid, men jag hade inte träffat honom än. Även om hon var lite skeptisk till hennes färdigheter och besviken över en sådan trivial läsning, log jag och tackade henne. Hon välsignade mig.

Men nästa vecka blev hennes förmaningar sanna: Min gudfader, Niko, som vanligtvis bara ringer mig till min födelsedag och jul, kallade mig slumpmässigt. Sex veckor senare kom min bror, som var på college och inte skulle vara tillbaka till jul, kom tillbaka några veckor tidigt.

Framtida Förmögenheter

Vi åt middag med Keti nästan en gång i månaden samma år och, naturligtvis, bad jag henne att läsa min kopp varje gång. Hon svarade aldrig på några svåra frågor, men specificiteten av den minutiae som hon förutsåg blev alltid sann – jag skulle ha en tiff med en vän vars namn började med bokstaven C och jag skulle skapa en ny vän vars namn startade med bokstaven “V.” (Kanske var några av dessa förutbeställningar självförbättrande profetior, men Keti var på punkt: jag föll ut med min vän, katarina och skapade en ny vän, Veronica.)

  Matvetenskap: Varför bröt min sås?

Den våren värd vi grekisk påsk, och Keti och hennes familj kom över. (Grekerna har en öppen dörrpolitik för fester.) Inte långt efter den där samlingen flyttade hela familjen bort och vi förlorade kontakten med dem. Hur kom det aldrig upp i mina läsningar? Jag blev krossad. Jag älskade Ketis läsningar, men jag hade också en kärlek till henne.

Nu, dubbelt så stor som jag var då, lever jag den framtiden som jag var så orolig för som ett barn, och med tiden har jag lärt mig de svar jag letade efter: Jag är en författare, jag är 5 fot 6, jag bor i New York City, och jag är gift med min sanna kärlek. Fördjupad i min nut fokuserar jag inte längre på min framtid. Men jag minns fortfarande Keti, och önskar att jag kunde träffa en annan Kafedzou som kunde berätta för mig var hon slutade.

Har du någonsin haft dina tebladen eller kaffegrunderna läst? Var läsningen korrekt?