6 tips som (mestadels) botade min rädsla för matris

(Bildkredit: Emma Christensen)

Allt började i de hektiska stunderna före ett middagsfest. Jag serverade sushi med fantastisk färsk fisk redo att rullas med ris och doused med sojasås. Jag hade noggrant följt varje matlagningsinstruktion på sushi rispaketet, inklusive tvätt av riset inte färre än 10 gånger och blötläggning det i 30 minuter. Jag lyfte långsamt locket och smakade några korn. Knaprig. Inte ett gott tecken.

Utan att misslyckas varje gång jag skulle laga ris skulle det antingen vara för torrt eller för vått, och jag skulle alltid hitta det här stunder innan det skulle serveras. Det var irriterande – hur kunde jag klara av att alltid rota upp en sådan enkel maträtt? Men jag bestämde mig, istället för att ge in och köpa en riskokare (jag skulle fortfarande vilja ha en om jag kunde rättfärdiga det nyskapade skåputrymmet i NYC), det var dags att ta kontroll över mitt ris.

Jag är ganska säker på att det mesta av vad som gör mig till en anständig kock kommer från min förmåga för följande anvisningar. Jag studerade ekonomi i skolan och uppskattar ett visst nonsensivt sätt att följa ett recept. Ris visas att främja detta regelbeteende beteende. Instruktionerna är exakta, särskilt när man arbetar med specialvarianter som sushi ris eller risotto. Men med variationerna i gas- och elugnar, för att inte tala om krukor och kokkärl och jämn skillnad i kranvatten, kan det vara fantastiskt att rispappersmännen kan lösa sig på en uppsättning instruktioner i första hand. I slutändan var jag tvungen att betala alla dessa instruktioner för att lyckas.

  Downtown Lawrence Farmers Market

Det här kan läsa lite som anvisningar om hur man kan koka vatten för dem som är risaffärsmän, men för de andra risens matlagning är det inte bra att du tackar mig senare.

6 tips för matlagningsrice

1. Skölj i anledning. Instruktionerna om många sorter av ris (ja, jag läser alltid instruktionerna så att jag kan verifiera detta är sant) ring för att skölja tills vattnet löper klart. Har du någonsin försökt skölja sushi ris tills vattnet löper klart? Det blir tydligare men aldrig exakt klart. Två eller tre sköljningar är nog. Tips! Jag älskar att använda en fransk press för att skölja små mängder ris. Kolven hjälper till att utvisa vatten och ser till att inget glider ut.

2. Det är OK att hämta locket. Kardinalregeln, eller så tänkte jag, när man lagade ris inte att hämta locket och ta en titt. Om du gör det kommer det att förstöra hela skålen, precis som att öppna en filmbehållare och exponera negativ till ljus. Höger? Fel. Hur annars kan du berätta om din flamma är för varm och stekar botten av pannan eller för låg och vätskan sjunker inte ens? Naturligtvis är det bäst att låta ångan byggas inuti, men ett eller två utseende kommer inte att skada något.

3. Kontrollera tidigt och ofta. Nu när du har erövrat din rädsla för att plocka upp locket, var inte rädd för att kolla på risväg innan instruktionerna berättar att det borde ske. Kanske måste värmen justeras eller det lagar mycket snabbare än vad du förväntade dig. Kanske använde du buljong istället för vatten och det fungerar inte riktigt på samma sätt – bättre att kontrollera efter dessa scenarier medan de fortfarande kan fixas.

  Detta är den enda kokboken som min mamma någonsin använt

4. Låt det sitta. När du väl har smakat riset och texturen är rätt, ta av locket och låt det sitta i några minuter. En del av fukten kommer att förångas och fasta upp riset, så det känns inte för klibbigt eller vått.

5. Allt är inte förlorat. Så du har plockat upp locket i slutet av matlagningsprocessen och riset visade sig inte riktigt. Om inte botten är helt bränd (och även då riset som inte brändes kan vara rädda), är allt inte förlorat. Om riset inte är helt kokt men vätskan har absorberats, lägg i lite mer vätska och fortsätt matlagningsprocessen. Om riset är fullt kokt men fortfarande vattnigt, häll så mycket av vattnet som möjligt och sätt tillbaka det på spisen för att låta fukten ånga av (täckt med lock).

6. Även kylt ris kan räddas. Vanligt ris har ett sätt att härda och förlora fukt efter kylning. Tillsätt det kalla riset på en panna med en matsked eller två vatten. Bryt upp riset med en sked och laga koka över låg värme, täck med ett lock i flera minuter. Riset bör absorbera fukt och återkomma till livet.

Hur har du behärskat matlagning av ris?

Rice Tutorials

  • Hur man lagar ris på eldstaden
  • Hur man lagar brun ris
  • Hur man lagar vilt ris på spishällen
  • Hur man gör japansk ris på eldstaden