Hur Deodorize Din Matta Naturligt Med Bakpulver

Oavsett om du har wall-to-wall-mattor eller bara några få mattor, tar dina mattor över tiden. Du går dagligen på dem, spolas på dem och dammsuger dem mindre ofta än du troligen borde. Plus, mer än andra ytor i ditt hus, som dina väggar eller golv, är mattor porösa. De är gjorda av fibrer, med massor av vinklar och vev mellan väv eller hög, vilket betyder att det finns många ställen att absorbera lukt.

Rök är en hård lukt – kanske är det en vana, eller du har bränt något i ugnen eller eldat (det hände just nu till oss när vår eldstad funktionsnedsatt fungerade!). Husdjur är en annan. Jag menar, jag älskar hundar, men vissa raser har en ganska distinkt lukt som bara de päls-daddies och mommierna kan älska.

Du kan spot-clean en matta för fläckar eller ångkoka det för desinfektion, men om din matta är i annars bra form och du bara märker en ihållande lukt i rummet, kanske du vill deodorisera det. Och lyckligtvis kan du redan ha det verktyg du behöver i ditt skafferi!

Varför använd baka soda på din matta

Bakpulver är en beprövad luktabsorberare, plus det är billigt och helt naturligt. “Bakpulverpartiklarna går djupt ner i mattan, förbi den punkt som du inte ens kan se hela vägen till basen för att absorbera och neutralisera lukt. Partiklarna kan sedan lyftas ut med ett vakuum och lämnar dig med en matta som luktar, ja, ingenting! ” säger Dr. Steven A. Bolkan, forsknings- och utvecklingschef på Church & Dwight (Arm & Hammers moderbolag).

En annan fördel med bakpulver för deodorisering? Det är en torr deodorizer, i motsats till några av de spray som gör detsamma, så du behöver inte oroa dig för övermättning av din matta (eller annan klädsel) och eventuellt få vattenfläckar, generera mögel och bakterier (om det inte gör det torka ut) eller locka smuts om någon i ditt hushåll går på mattan innan den är torr. Och deodorisering med bakpulver är super lätt. Så här gör du det.

Tillsätt sodavatten: Stänk sodavatten generellt över mattan – antingen direkt från lådan eller med en finmask. Om du har en djuphög matta, strö små satser åt gången, och arbeta sedan sodavatten i mattan med fingrarna innan du går vidare till nästa avsnitt. “Src =” https://atmedia.imgix.net/be91b788b9fb555702982cf809f6d1e5db4baeb9? w = 160 & h = 160 & fit = gröda “>

Vakuum: Vakuum upp bakpulver. “Src =” https://atmedia.imgix.net/c3967d7747627959f72eaf2f29cc7d0d9b12c819?w=160&h=160&fit=crop “>

Hur Deodorize Din Matta Naturligt Med Bakpulver

Vad du behöver

  • En låda med natron
  • Vakuum

Instruktioner

  1. Flytta dina möbler: Rensa alla möbler från mattan för att komma åt hela ytan. Vakuum mattan för att avlägsna smuts, skräp eller päls. (Ta inte tillfället i akt för att göra rent, eftersom du vill att mattan ska vara torr för nästa steg.)
  2. Tillsätt sodavatten: Stänk sodavatten generellt över mattan – antingen direkt från lådan eller med en finmask. Om du har en djuphög matta, strö små satser åt gången, arbeta sedan sodavatten i mattan med fingrarna innan du går vidare till nästa avsnitt.
  3. Låt det sitta: Vänta några timmar eller helst över natten för bakpulver för att absorbera luktarna.
  4. Vakuum: Vakuum upp bakpulver.
  5. Byt ut dina möbler: Sätt tillbaka allt där det tillhör och du är klar!

anteckningar

  • Vänta med att göra det här projektet ända till innan du lägger dig till sängs eller en annan gång när du inte förväntar dig fottrafik i rummet, eftersom det tar lite tid.
  • Om lukten fortsätter, upprepa processen. “Bakpulver har en mättnadspunkt där den har absorberat all lukt det kan, även om det verkligen tar mycket lukt för att komma till den punkten. För speciellt stinkiga områden, gör samma rutin två gånger för att få mer av lukten , säger Bolkan.