Zašto su Neto Carbs tako važni za Keto dijetu

Topla Fajita odrezak odrezaka

(Slika: Joe Lingeman)

(Slika: The Kitchn)

Ako tek počnete shvatiti što je ketogena dijeta, vjerojatno shvaćate da, iako postoji mnogo informacija koje će probaviti, srce materije odnosi se na ograničavanje ugljikohidrata.

Najjednostavnije objašnjenje je da keto dijeta je vrlo niska carb dijeta u kojoj zamijenite većinu vašeg uobičajenog unosa ugljikohidrata s masnoćom. Rezanje vašeg carb intake tako drastično stavlja svoje tijelo u metabolički stanje zove ketoza, što čini vaše tijelo puno učinkovitiji u gori masnoće za energiju. Ipak, kada mi i drugi govorimo o ovoj posebnoj prehrani, ugljikohidrati nisu samo ugljikohidrati – najvažnije je znati net carbs su ono što je bitno kad je u pitanju keto.

Koje su Neto Carbs?

Najvažnija stvar koju treba imati na umu prilikom pokušaja razumijevanja ketogenske prehrane je da je to točno neto ugljikohidrate koji se broje pri izračunavanju dnevnog unosa. Neto ugljikohidrati su gramovi ukupnih ugljikohidrata u hrani minus njezini grama ukupne vlaknine. Vlakna su ugljikohidrat koji tijelo ne može probaviti, pa se ne računa u količini ugljikohidrata koji može izazvati reakciju inzulina, što previše može spriječiti vaše tijelo da odlazi u tu situaciju ketoze.

Ukupno ugljikohidrati – ukupna vlakna = neto ugljikohidrati

Većina keto dijeta vam pucati za između 20 do 50 grama ugljikohidrata dnevno, ali imajte na umu da oni znače neto ugljikohidrata, iako oni ne mogu reći to izravno. Jednostavno možete pogledati nutritivnu oznaku hrane koju jedete ili pronaći nutricionističke podatke na mreži kako biste brzo izračunali količinu neto ugljikohidrata koje sadrži.

Uzmite cvjetača, na primjer: Jedna šalica kuhana cvjetova sadrži 5 grama ukupnih ugljikohidrata. Sadrži 2 grama vlakana, međutim, može se oduzeti od ukupnog kako bi se postigla 3 grama neto ugljikohidrata.

Keto za novorođenče: Znatiželjan o ketogenoj prehrani? Ovaj način života s visokim masnim tlakom, umjerenim bjelančevinama i niskom razinom bjelančevina stavlja vaše tijelo u metaboličko stanje zvanu ketoza, pri čemu gori masnoću umjesto ugljikohidrata kao primarnog izvora goriva. Pročitajte više o tome što je keto i vidite sve Kitchnove pokrivenosti na keto ovdje.