Vrtni reflektor: žeravica

Lužnjaka je jedna od najjednostavnijih, najljepših stvari koje će rasti ravno u vrtu. Oni su sjajni u posudama, i daju lijepu boju – kao i ukusnu jelu, naravno.

Rastući
Lončar raste izuzetno u kontejnerima; samo sijati sjemena u organskom zalihi tla u kasno proljeće ili transplantaciju mladih biljaka iz vrtića kao što smo učinili. Možete ih dovesti u zimi ili ih ostaviti; oni će umrijeti, ali njihovi korijeni trebaju živjeti i vratit će se u proljeće.

Snip cvijeće i stabljika ne bliže od 3 ili 4 inča na dnu biljke i oni bi trebali držati regrowing kao korov cijelo ljeto.

Požiljak se također dobro reproducira; propagirati na kraju ljeta samo nježno iskopati klaster i odvojiti se u pojedinačnim žaruljama, a zatim posaditi oko 8 “apart u novom loncu.

jelo
Cijela biljka odrezane jest jestiva – skupni pompomi se mogu razdvojiti u njihove pojedinačne cvjetnice i raspršene u salatama. Cvjetovi su smiješni; oni mirisaju mirisni, poput divljeg zelenila, ali i blago češnjaka i škampi!

U stvari je najbolje ukloniti cvijeće često, jer će to pomoći lukovicama (također jestivim) da se proizvode više slobodno. Primarni jestivi dio izmetača, međutim, su dugi stabljici, koji su veliki snipped u salate i druga jela. Ne treba ih kuhati; za to su previše osjetljivi.

Luk je jedan od najtežih, najjednostavnijih za uzgoj bilja u većini srednje i sjeverne zone, kao i većinu Kalifornije. Dajte im probati za svoje lijepo cvijeće i ukusni okus.

(Slike: Faith Hopler)