Vilket träning för en ironman lärde mig om mat

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Tillbringa åtta månaders träning för en tävling där du simmar 3,8 mil, cyklar 112 miles och lägger den av med 26,2 mil, och jag garanterar att du lär dig mycket mer om dig själv än du förväntar dig. Det gjorde jag säkert.

Vad jag inte riktigt förväntade mig var hur träning för en Ironman omformade hur jag tänkte på mat. Det gav mig också några av de bästa kökslektionerna jag någonsin har haft. Det visar sig att deltagande i en 140,6 milsk rutt är ett av de bästa sätten att perfekta måltidsplaneringen, ta reda på vilka köksredskap som är nödvändiga och bestämma hur man lager ett skafferi för framgång. Detta är vad jag lärde mig på min Ironman-resa.

(Bildkredit: Kelli Foster)

När mat blir bränsle

Matlagning för mig har i stort sett handlat om nöje, äventyr, lärande och utforskning. När allt kommer omkring skriver jag om det för att leva. Men det var en annan del av mitt liv – en som jag är lika passionerade för – som krävde en annan typ av matlagning. Utbildning för en Ironman betyder att jag behöver min mat för att fungera som bränsle. Vad jag satte in i min kropp drev mina träningspass, hjälpte min återhämtning, drev nästa träningspass och främjade bättre sömn. Kvalitet i betydde kvalitet ut. När den primära punkten på vad du lagar och äter behöver hjälpa till att ge ett resultat begränsar det hur ofta du kan laga mat och äta för äventyr eller nöje. Det var en tuff sak att förena.

Så jag skiftade mitt tänkande och bestämde mig för att göra vad jag var tvungen att göra för att träna en Ironman. Det första jag var tvungen att ta itu med i denna resa av mat som bränsle var måltidsplanering.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Måltidsplanering var inte längre valfri

Med varierande resultat var mitt tidigare tillvägagångssätt mot middag för det mesta att vinge det. Jag försökte måltidsplanering om ett dussin gånger tidigare men kunde bara inte hålla fast vid det.

Efter att ha träffat en låg punkt som resulterade i att det gick med hängning med min man, lovade jag mer skivor skitpizza än vad jag kände att erkänna, och tillkallade Chipotle och Seamless, att detta skulle vara året för förändring. Det måste vara om vi hade något hopp om att slutföra en Ironman.

Nästan hela vår tid och energi dumpades i träning. Vi behövde ett system för att hålla hälsosamma måltider redo att bära oss från frukost till sänggåendet. Eftersom scheman var nyckeln till framgång med arbete och träning, skulle scheman behöva arbeta med måltidsplanering. Och de gjorde det.


Lektion 1: Måltidsplanering är icke-förhandlingsbar


Sunday Meal Prep är Sacred

För det andra till min långa lopp var den viktigaste delen av söndagen måltidprep. Det tog ett eller två felsteg, men jag lärde mig det enda sättet jag skulle se till fördel med måltidsplanering och en lördagskväll vid mataffären var om måltidsprep följdes.

Jag spenderade mer tid i köket på söndagen än någon annan dag i veckan, och utdelningarna var enorma. Det innebar en vecka med frukost-och-gå-frukostar, lättillgängliga sallader och spannmålskålar till lunch och framtidens middagar.


Lektion # 2: Söndagsmjölksprep Är måltidsplanering gjort Real


(Bildkrediter: Regina Yunghans)

Vet vilka kökstillbehör som är oumbärliga

Förutom mina simglasögon, cykel och löparskor, skulle jag vilja inkludera köksredskap i min lista över Ironman träningsbehov. Visas lika viktigt som att träna min kropp brände min kropp och av alla redskap och apparater i mitt kök var det sju jag nådde för att ständigt lägga mat och snacks till bordet.


Lektion # 3: 7 köksredskap som hjälpte mig att koka för en ironman


(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Värdet av en vällagd skafferi

Jag använder termen “skafferi” för att beskriva mer än mitt skåp av konserver, ris och pasta. Det är det större sortimentet av kärnfoder, min man och jag äter vecka och vecka ut, bestående av konserver och torra varor samt kylskåp och frysfästen.

Utbildning för en Ironman påminde mig hur mycket jag verkligen litar på dessa livsmedel för att få måltider på bordet för min familj. Inte bara håller min köksfyllda mat tillagning en mer sömlös process, men det gör också matvaruhandel enklare eftersom jag köper samma föremål varje vecka.


Lektion 4: Min Tio 10 Ironman Pantry Staples


(Bildkrediter: Sarah E Crowder)

Betydelsen av att hålla en roster av recept Handy

Jag har alltid valt att välja mellan olika matlagningar på samma recept, men det var det som jag tyckte om matlagning. Utbildning för en Ironman fick mig att sjunga en mycket annorlunda melodi – nämligen att det finns mycket att säga om receptupprepning när prioriteringen är funktionell ätning, effektivitet och tidshantering.

Oavsett om det var plåtsmåltider, frittatas, långkokt gryta eller kyckling i tryckkokaren, behöll en liten, personlig roster av recept på upprepade visade sig vara gåvan som höll på att ge. Det innebar att veta exakt vilka ingredienser vi behövde (och hålla dem lagrade i skafferi), vad vi kan förvänta oss från varje måltid och det bästa av allt, det innebar att vi var bekanta med maträtten för att laga matet utan att behöva titta på ett recept.


Lektion # 5: 10 Kitchn Recept som brände min Ironman Training


Matlagning efter Ironman

Nu när loppet ligger bakom mig, har min syn på matlagning och ätning skiftat än en gång. Det var sömlöst och hände så organiskt och utan medveten tanke. Min kost har långsamt blivit mindre om funktion och visning av mat som bränsle, och mer om att ompröva kokböcker och slutligen dyka tillbaka i min ständigt växande uppsättning recept för att försöka.

Det betyder knappast att jag helt övergett det jag lärde mig under de här träningsmånaderna. Måltid planering och söndag prep är här för att stanna, om än lite modifierad. Efter att ha upplevt fördelarna har det varit lätt att införliva i min vanliga veckovisa rutin. Med mer ledig tid på mina händer har jag kunnat lätta på mängden prep och använda tiden jag spenderar i köket för att börja mata min nyfikenhet igen.

Ironman köket

Jag började träna för min första Ironman i januari 2016 och lärde mig snabbt att utöver all simning, cykling och löpning skulle kost och kost vara lika viktigt för att klara sig över målstrecket. I serien beskrivs kökslärningarna som drivit min resa. Det visar sig att en 140,6 milsk rutt är ett av de bästa sätten att göra måltidsplaneringen, ta reda på vilka köksredskap som är nödvändiga och bestämma hur man lager ett skafferi för framgång.