Većina hranjivih tvari u voću i povrću pronađena su u koži: činjenica ili fikcija?

Je li istina da se većina hranjivih tvari u voću i povrću nalazi u koži? New York Times nedavno je reagirao na ovo pitanje i ako ste se osjećali krivima oko uklanjanja mrvica od mrkve i jabučica, odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Iako postoje određeni spojevi pronađeni samo u koži voća i povrća, kao što je resveratrol u crvenom grožđu, većina hranjivih tvari pronađenih u koži također su u tijelu. Na primjer, likopen, pigment s antioksidativnim svojstvima, nalazi se kroz rajčice i crvene paprike, ne samo u koži.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, velika crvena jabuka s kožom netaknuta sadrži oko 5 grama vlakana, 13 miligrama kalcija, 239 miligrama kalija i 10 miligrama vitamina C. Ali uklanja kožu i još uvijek sadrži oko 3 grama vlakana, 11 miligrama kalcija, 194 miligrama kalija i puno vitamina C i ostalih hranjivih tvari.

Dakle, ako vam se ne sviđa koža na putu da jedete određene vrste proizvoda, nemojte se osjećati krivima za uklanjanje. I dalje ćete potrošiti puno više hranjivih tvari nego ako ste potpuno preskočili one voće i povrće.

Čitati  Pitajte dobro: hranjive tvari u voću i povrću – The New York Times

Povezano: 5 Dobre namjene za vaše Apple Peels

(Slika: Elena Itsenko / Shutterstock)