Veggans uppkomst: Varför vissa Veganer väljer fortfarande att äta ägg

Vi lever i åldern av dietary neologism, från flexitarian till freegan. Så det var bara en fråga om tid innan världen introducerades till veggan eller den äggätande vegan.

Är det en motsägelse i termer? Det kan du ge dig på. Men dessa kött- och mjölkförstörda vegetarianer har fyra stora motiveringar för att göra ett undantag för ägg.

1. Inte alla ägg är dåliga ägg.

Även PETA, som fördömer användningen av djur av någon anledning, ger ägg av ditt husdjurska kyckling ett pass: “Jag skulle inte motsätta sig att äta ägg från kycklingar behandlade som följeslagare om fåglarna får utmärkt vård och köps inte från kläckerier “, säger gruppen på deras hemsida.

Skillnaden mellan hemhöjda kycklingar och kommersiellt odlade är signifikant, oavsett vad dina kostbehov är. Största delen av ägget som äts av amerikaner kommer från kycklingar som är upptagna utan tillgång till solljus eller betesmarker och med golvyta storleken på en iPad, som förklaras i en rapport om 2015 i TIME – inte tillräckligt med utrymme för att klämma på sina vingar eller roost.

Men om du äter ägg från kycklingar som uppkommer i liten skala och under mänskliga omständigheter är något som är viktigt för dig och något du har råd med, kan du hitta dem. Till skillnad från mjölkkor, som rutinmässigt impregneras genom artificiell insemination så att de fortsätter att producera mjölk, kan många friska unga höns göra sin sak utan mänskligt ingripande och lägga sig till ett ägg om dagen.

Forskning dina lokala äggbönder på nätet, eller prata med en person på en böndermarknad. Beroende på var du drar linjen när det gäller behandling av höns kan du eller inte känna dig bekväm att köpa sina hönsägg.

2. Det är fortfarande möjligt att undvika hormoner och antibiotika.

Om du är en non-vegan som regelbundet konsumerar kyckling eller kalkon, kan du vara oroad över att ditt fjäderfä behandlas med antibiotika som kan vara skadligt för din egen hälsa. Och med rätta: Enligt en rapport som sprang förra året i Mother Jones står boskapen för 70 procent av användningen av “medicinskt viktiga” antibiotika som används i USA.

Du kan naturligtvis undvika att köpa i ett företag som fortsätter användningen och missbruket av antibiotika, och några kommersiella äggproducenter kommer att utesluta frånvaron av hormoner och antibiotika direkt på kartongen. Jippie! Men som det visar sig kan du betala en premie för att undvika något som du osannolikt inte stött på i första hand.

Nyfiken, även certifierade ekologiska kycklingar kan lagligt få injektioner av antibiotika i ägget innan de ens kläcker, men obefruktade ägg till konsumtion gör det inte. Och USA: s fjäderfä- och äggförening konstaterar att även ägg från konventionellt upphöjda höns (läs: behandlad med antibiotika) inte innehåller rester av dessa antibiotika – fastän enligt US Farmers and Ranchers Alliance en obligatorisk återkallelse efter administrering av antibiotika håller antibiotika rest (inte antibiotikaresistenta bakterier) till ett minimum i kött och mejeri också.

Sammanfattningsvis ges inga ägglagringshönor hormoner, säger amerikanska fjäderfä. Det betyder att vegganer som inte äter kycklingar fortfarande kan äta ägg och förbli antibiotika- och hormonfria.

3. Det är ett snabbt sätt att få några viktiga näringsämnen.

Juryn är fortfarande ute om hur mycket kolesterol – en viktig substans som ofta är förknippad med äggförbrukning, skurkad som en ledande orsak till hjärtsjukdom som börjar på 1970-talet – är okej. Men det finns mycket att säga om ödmjukt protein, som innehåller fettlösliga vitaminer A, D, E och K, liksom lecitin, en förening som kallas en emulgeringsmedel och tas farmaceutiskt för att bevara kognitiv såväl som lever och gallblåsfunktion.

Stränga veganer måste förlita sig på kosttillskott och berikade livsmedel för att få tillräckligt med vitamin B12 för att säkerställa optimal funktion av hjärnan och nervsystemet, eftersom B12 inte finns naturligt i någon växtbaserad mat. Men det finns i ägg! Det som är bra med tanke på en B12-brist kan leda till anemi, trötthet, permanent skada på nervsystemet och mer.

4. Det är ett bra sätt att konvertera nyfiken men försiktig nästan veganer.

Dagarna av att höra “Jag skulle gå vegan, men jag kunde aldrig ge upp ost” är långt ifrån. Men för de som är villiga att göra offret och att släppa lite pengar på mjölkfria ostar och “alternativa” kött, dessa dagar har du några anständiga alternativ.

Inte så med det ojämnliga ägget. Medan bindemedel kan underlätta veganbakning har ägglösa ägg inte haft samma mått av framgång. Det finns bara ingen replikering av en solig sida upp med tofu eller agarpulver – än.

Är du en veggan? Berätta varför i kommentarerna!