Vegetabilisk litteratur av Deborah Madison

En ny kokbok av Deborah Madison är alltid mycket förväntad i mitt hushåll, så när Vegetabilisk litteratur var först släppt, jag såg verkligen fram emot att spendera lite tid med det i köket innan du skrev den här recensionen. Jag blev inte förvånad över att recepten var välskrivna och dumtäta, för detta är kännetecknet för någon kokbok av Deborah Madison. Jag blev inte heller förvånad över att det var vackert producerat med ett bra bindande, tungt papper och underbara fotografier, som det publicerades av Ten Speed ​​Press och de vet hur man gör matlagningsböcker.

Så jag kan inte rapportera några överraskningar, men jag kan uttrycka min glädje för denna härliga, välskötta, vegetabiliska framflyttning av förhållandet mellan växterna vi hittar i vår trädgård (eller marknad) och hur de spelar ut med utsökta resultat i vår kök.

Snabb fakta

Vem skrev det: Deborah Madison

Vem publicerade det: Tio hastighetspress

Antal recept: 300

Recept för just nu: Kyld, kryddig morotsoppa med yoghurtsås; Ärtor med bakade Ricotta och brödsmulor; Corn Simmered In Coconut Milk With Thai Basil; Sautéed Zucchini med Mint, Basil och Pine Nuts; Braised Preks med Lovage och Citron; Ångad, den rostade eller panfried betor; Smörgås med spenat, karamelliserad lök och rostad paprika; Braised Summer Cabbage.

Andra höjdpunkter:

Deborah Madison tidigare kockböcker (The Green’s Cookbook, The Savory Way) är anledningen till att jag är den typ av kock jag är idag. Senare på 80-talet och 90-talet ville folk som vill laga vegetabilisk framåtriktad mat med lokala råvaror vara en något frynsegrupp, till skillnad från idag där den här stilen för matlagning allmänt omtalas som den mest utsökta och hälsosamma sättet att gå. Deborah Madison var i framkant av denna rörelse mot ett mer hållbart sätt att laga mat och äta, och med sin senaste bok gräver hon djupt in i de mest lokala av alla: våra trädgårdsgrödor.

För mycket av hennes vuxna liv var Deborah inte i stånd att ha sin egen grönsaksodling, främst på grund av den mängd resor som krävdes för sin karriär som matförfattare. Men för några år sedan bestämde hon sig för att sakta ner sakerna och planterade en trädgård på hennes gård i New Mexico. Här kunde hon utforska sin kärlek till växter och trädgårdsskötsel och hennes intresse för botanik och att leka med en idé som hon har bär med henne en stund: Har växter som delar samma botaniska familj naturligtvis en affinitet vid bordet?

Hoppa framåt några år och jag tror att vi har svaret i denna stora, vackra, 500-sidiga kokbok med 300 recept och många fotografier i fullfärg. Boken är uppdelad i 12 grönsaksfamiljer: morot, mint, solros, knotweed, kål, natthatt, gåsfot / amarant, lilja (tidigare), cucurbit, gräs, legume och morgon ära. Varje kapitel tittar på de örter och grönsaker vi brukar äta från varje familj och erbjuder allmän information, detaljer om sorter, användningar för hela växten, kökets visdom, kulinariska följeslagare och slutligen flera recept.

Med avsnittet Legume Family som exempel kan vi först undersöka färska ärter med recept som ärt, purjolök och sorrelsoppa som kan serveras varma eller kylda. Fortsatt finns det delsektioner och recept för torkade ärter och skalande ärter, och därifrån är det jordnötter, favas, linser, sojabönor, torkade bönor, gröna bönor och kikärter. Som med alla kapitel i denna bok är detta en grundlig, intressant, underhållande och ganska praktisk introduktion till denna familj av grönsaker.

Som tidigare nämnts är recepten här mycket välskrivna och tillförlitliga. En nybörjare kock kan hämta denna bok med så mycket lätthet som en erfaren kock och båda kommer att hitta mycket här för att hålla dem upptagna i köket. Fotona är vackra och inspirerande, något som den vackra omslagsbilden bara antyder.

Återgå till en mer lokal, trädgårdsbaserad sätt att äta har sina kritiker och kontroverser. Personligen välkomnar jag den här debatten, eftersom jag anser att detta är ett viktigt och ganska bokstavligen livsföränderligt ämne. När jag läser och arbetar från en bok som denna, bekräftar den bara mitt engagemang för att känna och förstå växtvärlden från vilken jag får en av de djupaste, mest nödvändiga nöjen jag vet: att äta bra. Det fördjupar också mitt engagemang för att hitta sätt att göra detta sätt att leva tillgängligt för alla. Tack Deborah, för att återigen vara en härlig och läcker inspiration!

Vem skulle tycka om den här boken? Om du har en trädgård och är intresserad av botanik av grönsaker, så är det självklart det här för dig. Men även om du bor på översta våningen i en storstadshöjning, kan du fortfarande hitta mycket som är relevant här, speciellt om du älskar enkel men djupt smaksatt vegetabilisk frammat. Med en anständig marknad i närheten och denna bok i dina händer, kommer resten naturligt och gott att följa!

Hitta boken på ditt lokala bibliotek, oberoende bokhandel, eller Amazon: Vegetabilisk litteratur av Deborah Madison

Besök författarens hemsida: Deborah Madison

Apartment Therapy Media gör sitt yttersta för att testa och granska produkter på ett rättvist och öppet sätt. Synpunkterna i denna recension är personliga synpunkter från granskaren och den här produktrecensionen sponsrades eller betalades inte på något sätt av tillverkaren eller en agent som arbetade på deras vägnar. Tillverkaren gav emellertid oss ​​produkten för provning och granskning.

(Bilder: Dana Velden)