Vad ska man göra med Amaranth

Liksom quinoa är amaranth ett gammalt proteinfyllt frö. Den lilla vallmo-frö-storleken “korn” var en häft av aztekerna och Mayanerna. Vi måste erkänna att vi ursprungligen inte var helt säkra på amarant. Första gången vi lagade det till middag, förväntade vi oss att det var fluffigt som quinoa och blev skrynkliga när det gick till klibbig mush! Men vi liknade den malty, något nutty smak och var fast besluten att räkna ut vad man ska göra med det.

Vi upptäckte att amarant kan rostade, poppas, kokas och läggas till andra rätter, vilket gör den till en mångsidig skafferiartikel. Här är några sätt att införliva det i din matlagning:

Som frukostflingor. Simmered precis rätt, amaranth har en sötma och grötliknande konsistens som gör det till en utsökt flingor. Använd ett förhållande av 1 1/2 koppar vätska till 1/2 kopp amarant. (Utbyte: 1 1/2 koppar kokta.) Sätt amarant och vatten eller äppeljuice i en liten kastrull. Koka upp och minska sedan värme och simma, upptäckt tills vatten absorberas, ca 20 minuter. Håll ett öga på det mot slutet och servera det genast, eftersom det blir gummy och congeal om det är överkokt eller vänster att sitta. Tillsätt frukt, nötter, kanel och / eller sötningsmedel.

Poppade. Skaka en matsked amarantfrön en gång i en varm, torr stekpanna. Skaka eller rör omedelbart tills fröna pop. Ät dem som ett mellanmål eller använd dem till översta soppor, sallader och grönsaker. Vi har också hört att popped amaranth kan användas för att bröd tofu eller kött, men har inte provat det ännu.

Kombinerade med andra korn. När det kokas med ett annat spannmål, som brunt ris, överväger inte amarant med sin klibbiga konsistens men lägger till en nutty sötma. Använd ett förhållande av 1/4 kopp amaranth till 3/4 kopp andra spannmål och laga som vanligt.

Tillagt soppor och grytor. Dra fördel av amarantens gelatinösa kvalitet och använd den till tjockare soppa. Ett par matskedar tillsätts medan soppan är matlagning är vanligtvis tillräcklig.

Förutom att vara ett komplett protein är amarantfrön höga i fiber, järn och kalcium. Växtens spenatliknande löv är också ätbara.

(Bild: Emily Ho)