Vad är skillnaden mellan White, Yellow och Red Miso?

Fler och fler av oss upptäcker vad en fantastisk ingrediens koncentrerad miso pasta kan vara i vår dagliga matlagning – och inte bara för soppa! Lyckligtvis har många stora butiker slagit på och börjar bära en rad traditionella misos att välja mellan. Den verkliga frågan är: hur man väljer? Läs vidare…

För att vara helt ärlig med dig hittade vi mycket motstridiga uppgifter om olika typer av miso och hur de är faktiskt olika. Nedan följer en sammanfattning av vad vi förstår om de vanligaste typerna av miso som nu finns på marknaden i USA – men om du är en miso-expert, vänligen chime in och utbilda oss!

Vit Miso: Denna miso är gjord av sojabönor som har gjorts med en stor andel ris. Den faktiska resulterande färgen kan sträcka sig från vitt till lätt beige, och miso har en bestämd söt smak. Den används bäst i kryddor som mayo eller salladsdressingar, eller i lätta såser.

Gul Miso: Gul miso tillverkas vanligtvis av sojabönor som har gjorts med korn och ibland en liten andel ris. Den kan vara gul till ljusbrun i färg. Denna miso har en mild jordisk smak och är bättre för allmän användning i inte bara kryddor, men soppa, marinader och glasyrer.

Red Miso: Detta tillverkas också vanligtvis av sojabönor som fermenteras med korn eller andra korn, men med en högre procentandel sojabönor och / eller en längre jäsningstid. Det kan sträcka sig i färg från rött till mörkt brunt. Den djupa umami-smaken av röd miso kan överväldiga milda rätter, men är perfekt för hjärtliga soppor, braiser och glasyrer.

Svart Miso: Vår information om svart miso är inte helt klar. Några källor säger att denna pasta är helt framställd av sojabönor, andra säger att den är gjord av sojabönor som fermenteras med starka mörka korn som bovete. Oavsett det här låter det som den starkaste smaksatta misoen runt (beskrivningarna påminner oss lite om marmit!).

Färgdjupet med en viss miso kan också berätta något om smaken. Generellt sett desto mörkare färgen desto längre har den gjorts och desto starkare kommer den att smaka. Både gula och röda misos kan ibland märkas “korn miso”, så kolla själva pastaens färg för en indikation på hur mild eller stark det är.

Vilken typ av miso lagar du i allmänhet med?

Relaterad: Receptrecension: Gröna bönor med Walnut Miso Sauce

(Bild: Flickr medlem adactio licensierad under Creative Commons)