Urbano domaćinstvo: što to znači za vas?

“Urban Homesteading” je pojam koji smo češće čuli u vijestima i na webu. Što vam ovaj koncept znači? Biste li opisali sebe kao urbanog domaćinstva?

Za nas, urbano domaćinstvo znači pronalaženje razine samodostatnosti bez obzira gdje se dogodilo da živimo.

To obuhvaća kilograme zimskih kolača i vrećice krumpira koji trenutno podupiru naše podrumske stepenice, kao i sve namirnice koje kupujemo u rasutom stanju. Mnogi od nas u ovoj zajednici također su počeli s konzerviranjem i zamrzavanjem kako bi produžili ljeto i izbjegavali kupovinu skupih izvan sezonskih voća i povrća tijekom zime.

Također je i kako kuhamo. Učiniti stvari kao što jesti naše obroke kod kuće i pečenje vlastitog kruha također nam daju razinu samodostatnosti. Znamo da je naša ostava spremljena i da je dobar obrok nikada udaljen samo nekoliko minuta.

Tu je i aspekt globalne svijesti. S našim gospodarstvom na užadima i novim zabrinutošću zbog komercijalnih izvora hrane koja se pojavljuje svaki dan, ima puno smisla povući i smanjiti naš utjecaj. To ima neposredan utjecaj na koliko novca trošimo na hranu svaki mjesec i (nadamo se) dugoročni utjecaj na globalne probleme hrane.

Ali, bismo li se zvali urbanim zemljoradnicima? Hm … nismo sigurni. Za nas, ovo nije samo trend. Puno tih koraka prema samodostatnosti čini se logičnim i kao odgovorna stvar za napraviti. To su navike koje se nadamo održati dugo nakon što se naše gospodarstvo oporavilo.

Osim toga nemamo iluzije – naši djedovi i bake i djedovi su vjerojatno puno više zaslužili da se zovemo domaćinima, gradskim ili na drugi način!

Što misliš?

Povezano: Od datoteka: Recepti koji se oslobađaju

(Slika: član Flickra koji je licenciran pod Creative Commons)