Što je Moringa, i trebate li ga pokušati?

Znači da ste već godinama bili u zdjelici, jeli kale u svim mogućim oblicima, a vi ste razmotrili tiskarske majice koje kažu “Nemojte me ni razgovarati dok nisam imala zlatnu mlijeku”. Da, dobijemo, idete u wellness trendove – ali, kao i obično, drugi dijelovi svijeta bili su u vašem #currentobsession doslovno stotinama godina.

Masa za zdravlje i wellness počela je Insta-zujanje oko moringa, antioksidacijskog bogatog, protuupalnog čudesnog stabla. Ali, poput ostalih “nedavnih” super dodataka, uključujući kurkuma, matcha i chia sjemenje, moringa je samo nova za vas (a mi mislimo na općenito, a ne za vas, osim ako vaše korisničko ime nije @ RunsOnMoringa2018).

Što je Moringa?

Prema Bon Appetu, moringa lišća, cvijeća i “šišmiši” odavno su sastojci u tradicionalnoj kuhinji i tradicionalnoj medicini u Indiji i jugoistočnoj Aziji, a sjeme se koristi za pročišćavanje vode u dijelovima Afrike. To je takvo sortirano drugdje da široko kultivirana biljka ima više od 100 imena diljem svijeta, uključujući “Drvo života”.

To možda nije samo laskavo nadimak – Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda istaknula je listove bjelančevina bogata proteinima, kao i visoku koncentraciju vitamina A, B i C. U široko citiranom radu iz 2005. godine, prehrambeni biokemičar na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins rekao je da se čini “hranjivim i medicinskim kukuruzom”, a hvalio je sadržaj kalcija koji je bolje od mliječne masti, razina željeza bolje od špinat i bolja od banane kalij.

Ovaj je papir malo izmjeren u procjeni moringinih ljekovitih svojstava, ističući da je potrebno dodatna istraživanja i klinička ispitivanja za dokazivanje nekih od mnogih, mnogih zdravstvenih prednosti koje se pripisuju biljci. Federacija američkih društava za eksperimentalnu biologiju objavila je brojne studije o biljci, a njegova istraživanja na protuupalna svojstva izgledaju obećavajuća. (Može biti učinkovitiji od prošlogodišnje drage, kurkume).

Gdje mogu kupiti Moringa?

Ako ste zainteresirani za dodavanje moringa u vašu dnevnu rutinu, ona postaje sve dostupnija u prašcima, kapsulama i čajevima – i kao sastojak u sokovima, smoothijama i prehrambenim šipkama. Ako nemate dovoljno sreće da posadite i njeguju svoje stablo moringa (gledamo vas u Floridians), vjerojatno ćete ga pojesti u praškastom obliku jer je jednostavno dodati sokovima i glatku, pomiješati u salatu pripremama i propadanja, ili promiješati u vrući ili hladni čaj. (Evo gdje dodamo izjavu o odricanju od odgovornosti da biste se trebali savjetovati s liječnikom ako imate zabrinutosti za prehrambene dodatke, posebno ako ste trudni ili dojite).

To je u redu – i potpuno opravdano – ako je moringa stvarno vaš #currentobsession. Pogotovo ako to znači da se malo može govoriti o keljima.