Što je Gristle?

Nekoliko previše susreta s gristlom, pa čak i najdubljim svejednakom može biti u iskušenju da postane vegetarijanac. To je žvakalo, gumeno, bez okusa i sasvim neugodno, ali točno je hrskavica? Nastavi čitati…

Vaš prosječni rez sirovog mesa sastoji se od četiri komponente: mišićnog tkiva, masnoća, kolagena i elastina. Mišićno tkivo je ono što zapravo završimo jedući. Mast se topi kao što je meso kuhano, dajući mu miris mišića i teksturu.

Kolagen je vrsta vezivnog tkiva, što znači da se drži zajedno ili spaja zajedno s mišićnim tkivom. U početku vrlo teška, kolagen se raspada pod toplinom, dajući mu meso nježnom, svilenkastom ustima.

I konačno imamo elastin. Ovo je druga vrsta vezivnog tkiva i prvenstveno se nalazi u životinjskim ligamentima i okolnim mišićnim skupinama. To je rastezljivo i nevjerojatno teško. Za razliku od kolagena, elastin se ne raspada kada se meso kuha, i ovaj gdje smo dobili gnječiti.

Dobivate mnogo mrvica u rezovima mesa koje dolaze s ramena, nogu i nabiranja životinje, poput gornjeg dijela i glave. Lako je odrezati jer je obično vidljivo u skupinama blizu gdje je mišić povezan s kostom ili kao srebrnasti film na površini mesa. Ako ga ne uspijete odrežiti prije kuhanja, to neće štetiti okusu ili teksturi vaše kuhane posude – to je samo neugodno za osobu koja dobiva to žvakanje zaloga!

Povezano: Zašto hrapavija mesa dobivaju dobre zube?

(Slika: Flickr član Bitter Word licenciran pod Creative Commons)