Teeny-Tiny Tokyo Rackor: och andra Wee Grönsaker

Här är en speciell behandling som endast är reserverad för trädgårdsmästare och snabbögda böndernas marknadshandlare: små kullar av rotgrönsaker, i det här fallet den redan lilla Tokyo-rapen. Men när du är klar med att beundra sin cuteness, vad kan du göra med dessa härliga, fina juveler?

Jordbrukare och trädgårdsmästare vet att raderna av direktsågade grönsaker måste tömmas så att de återstående växterna kan växa till en anständig storlek. Ofta kastas dessa kullar, men en kunnig bonde bestämde sig för att buntra några tokyo-rovor och ta med dem till San Franciscos inre solnedgångens bondemarknad. Minsta gången jag såg dem jag snatched dem upp.

Efter mycket överläggning bestämde jag mig för att steka dem. Jag älskar rostade rovor så jag visste att de små lilla nyporna skulle laga mjuka och söta. Men jag älskade också hur de såg hela ut, med sina löv bifogade. Skulle gröntgroparna bli krispiga och läckra, precis som kaleflis? Jag bestämde mig för att det var värt ett försök.

Först satte jag min ugn på 400 grader. Efter att ha sköljat ropen i kallt vatten torkade jag dem på en kökshandduk och ordnade dem sedan på en bakplåt. Jag drizzled på lite olivolja och rullade rånarna runt i det så att de var jämnt belagda och sprinklade dem med naturligtvis havssalt. Jag poppade dem i ugnen i ca 15 minuter, eller tills grönarna började spricka upp och de lilla vita rovorna började bli gyllene. Jag tog dem ur ugnen och serverade dem på en tallrik med lite balsamvinäger som en doppsås.

Hur var de Excellent! De lilla rovorna var söta och ömma, och gröna löst i min mun i en fantastisk, knusande knäcka. Balsamin kompletterade smakerna, avrundade söt och tårta vackert.

Jag undrar om jag någonsin kommer att se mina tokyo-ropar igen. De verkar som en liten skatt som dök upp ur ingenstans. Om jag gör det nästa gång ska jag a) smaka en råvara – varför minns jag inte att göra det första gången? och b) kanske försöka sätta ihop dem, igen med sina löv bifogade.

Om du är en trädgårdsmästare rekommenderar jag starkt att rädda dina grönsakspulver och experimentera med dem på egen hand. Jag föreställer mig att morötter och betor skulle vara mycket intressanta. Och mycket vacker.

Relaterad: Rötter till Kål: 20 Recept för Rostad Grönsaker

(Bilder: Dana Velden)