Stor debatt: Är grekisk yoghurt verkligen bättre än vanlig yoghurt?

Välkommen till de stora debatterna, där vi betraktar de viktigaste näringsmässiga kontroverserna i vår tid. Vårt mål är inte att berätta vad du ska tänka eller göra, utan snarare att presentera båda sidorna av snabba problem, som kaffe (är det bra för dig?) Och frukost (dagens viktigaste måltid?). Vad sägs? Vem säger det? Då är det upp till dig att fatta egna beslut.

Det är ingen hemlighet att yoghurt har associerats med ett antal hälsofördelar. Regelbundna yoghurt-ätare får mindre vikt under ett år än deras enstaka yoghurt-äkta kamrater! De är mer benägna att få lägre blodtryck! Probiotiska yoghurt främjar hälsosamma tarmbakterier, vilket nyligen gjorts av studier, kan i sin tur förbättra hjärnans funktion!

Och även om det visar sig att inget av det är sant – som vanligt krävs mer forskning; idealisk forskning som inte finansieras av yoghurtföretag – yoghurt har fortfarande mycket att göra för det. Det är åtminstone en bra källa till vitaminer (B2 och B12), mineraler (kalcium, magnesium, zink) och högkvalitativt protein.

Men vad yoghurt, exakt ska du äta? Är grekisk yoghurt bättre än vanlig yoghurt? Spelar det någon roll? Vad betyder “bättre”, ändå?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Första: Vad är skillnaden mellan grekisk yoghurt och vanlig yoghurt?

Grekisk yoghurt och vanlig yoghurt görs mer eller mindre på samma sätt. Här är vår egen Christine Gallary som går oss igenom processen för båda.

Mjölk upphettas först och kyls därefter till önskad fermenteringstemperatur (106 ° F till 114 ° F) innan bakteriekulturer tillsätts. Blandningen lämnas sedan för att fermentera tills bakterierna växer, producerar mjölksyra och geler mjölkproteinerna för att producera regelbunden yoghurt.

Men här är där deras vägar avviker. För att göra grekisk yoghurt grekisk, är vanlig yoghurt “ansträngt i stor utsträckning för att avlägsna flytande vassla och laktos, och lämnar bakom en tjockare texturerad yoghurt.” (Också en hel del miljöfarligt överskott av vassle, som hittills ingen har helt räknat ut vad man ska göra med. De arbetar på det.)

Eller åtminstone är det den traditionella processen. Som förebyggande påpekar finns det faktiskt inga regler om vad som betecknas som “grekisk yoghurt”, vilket betyder att det inte finns någon garanti att det blir den krämiga tangen genom den klassiska (men dyra) töjningsprocessen och inte genom tillsatta proteiner (som mjölkprotein koncentrat) och extra förtjockningsmedel (som majsstärkelse).

Låt oss dock anta att för denna artikels skull talar vi om traditionell grekisk yoghurt, gjord med någon version av metoden som skisseras ovan. Är den grekiska yoghurt näringsmässigt överlägsen de vanliga sakerna? Det korta svaret är kanske. Ju längre svar är att det beror på dina specifika behov.

Yoghurt och kalorier, socker och protein: +1 Grekisk yoghurt

I en yoghurt vs yoghurtfront-off ger US News and World Report de grekiska sakerna den “obestridliga kanten” och noterar att “i ungefär samma mängd kalorier kan det packa upp för att fördubbla proteinet, samtidigt som sockerhalten sänks halv.” (Det är, förutsatt att vi jämnar vanliga, osötade yoghurtar, när du börjar lägga till sötningsmedel och fruktsmak, karbidstegets skyrockets, oavsett vilken typ av yoghurt det är.)

Yoghurt och Natrium: 1 Grekisk Yoghurt

En annan fördel med att gå grekiska: Grekisk yoghurt är lägre i natrium, med ungefär hälften av salthalten i den vanliga typen. Och tack vare töjningsprocessen är den grekiska yoghurt lägre i laktos, vilket betyder att det kan vara något vänligare för laktosintolerant. (Din körsträcka kan variera.)

Yoghurt och kalcium: 1 Vanlig yoghurt

Men regelbunden yoghurt har också vissa näringsmässiga fördelar. Det trossar grekisk yoghurt när det gäller kalciuminnehåll. Enligt EatingWells beräkningar innehåller en kopp vanlig yoghurt nästan dubbelt så mycket kalcium som du hittar i en kopp grekisk yoghurt. Det är inte att säga grekisk yoghurt är inte också en fast kalciumkälla – det är bara jogurt som är bättre. Om benhälsan är din primära oro, kan du vara bättre med ett alternativ med låg sockers standardproblem, eftersom den grekiska yoghurten förlorar en del av dess kalciuminnehåll i ansträngningsprocessen.

Yoghurt och fett: Det är ett slips!

Och då är det mittfält som är tjockt. Båda typerna av yoghurt kommer i låg- och icke-fetma sorter, vilket på en eller annan nivå gör dem helt identiska. Fettfri grekisk yoghurt har exakt samma fetthalt som fettfri vanlig yoghurt (ingen). Men fullfett grekisk yoghurt har ungefär tre gånger mättat fettinnehåll i fullmatad regelbunden yoghurt. Och beroende på dina näringsbehov och resten av din kost kan det vara bra! Om inte, det kan dock vara värt att ersätta fullfett grekisk yoghurt med en fetare version.

I slutsats: Ät yoghurt du vill ha

Sannerligen, så länge du håller ögonen på sockerhalten, kan du inte gå fel. När det gäller vanlig yoghurt är den enda dåliga typen saker som har börjat lukta konstigt.

Om vi ​​övertygar deras individuella meriter kan den grekiska yoghurt verkligen vara det “bättre” alternativet, men som det är så ofta fallet i näring och i livet betyder det inte nödvändigtvis att det är det bättre alternativet för dig.

Har du starka känslor om yoghurt, hälsorelaterade eller på annat sätt? Vi skulle vilja höra dem.