Recept: Yotam Ottolenghi’s Blomkål Cake

(Bildkredit: Kimberley Hasselbrink)

När jag vred på ett litet nöje genom sidorna i Yotam Ottolenghis kokböcker, med tanke på recepten för denna veckas lunchfunktion, letade jag efter recept som gick utöver det uppenbara: salladerna, sopporna, de vanliga smörgåsar som kännetecknar min alltför- täta lunchrutter. Men vad är det där ute? Kom igen – ge mig en ny idé.

Och otroligt nog kom Ottolenghi igenom, med detta recept på en blomkålkaka som är bra, frisk, kall, vid rumstemperatur, till frukost, lunch eller någon gång alls.

(Bildkredit: Kimberley Hasselbrink)

När jag frågade Ottolenghi om sina favoritluncher noterade han speciella luncher som kan ätas vid rumstemperatur, speciellt den här. Han noterar också den härliga kakans vackra flexibilitet i bokens introduktion till receptet.

Han fortsätter, “Servera den här tårtan som en lättmiddag tillsammans med en provisorisk sallad av skivad gurka, dill, mint, lite socker, cidervinäger och canolaolja. Inpackad bra, den här kakan kommer att smaka ännu bättre nästa dag.”

Testerens anteckningar

Denna härliga blomkålstårta är så läckra att även min tvååring har gobbling upp rester! Fluffy, ömt och fuktig med blomkål men väl kryddat med lök, örter och ost, det var bra både varmt och vid rumstemperatur och hölls bra i dagar i kylskåpet.

Om du inte har en springformspanna kan du bara använda en vanlig 9-tums kakspanna eller till och med en 8-tums fyrkantspanna, som en vän gjorde i stället. Så länge den är fodrad med en stor bit av pergament som kommer upp i sidorna kommer kakan att komma rakt ut ur pannan.

Nigella eller svarta kargenfrön kan vara svåra att hitta, men du kan fortfarande göra samma stora visuella inverkan de gör genom att använda svart sesam, svart kummin eller lök frön i stället!

Christine, maj 2015


Blomkålstårta

Serverar 4 till 6

 • 1

  liten blomkål, yttre löv borttagna, brutna i 1 1/4-tums floretter (ca 4 koppar)

 • 2 teaaspoons

  kosher salt, uppdelat

 • 1

  medium rödlök

 • 5 matskedar

  olivolja

 • 1/2 tesked

  finhackade färska rosmarinblad

 • Smält oaltalt smör, för borstning

 • 1 matsked

  vita sesamfrön

 • 1 tesked

  nigella (även känd som svart kummin), kummin eller svart sesamfrön

 • 7

  stora ägg

 • 1/2 kopp

  färsk basilika blad, grovhackad

 • 1 1/2 koppar

  grovt riven parmesan eller äldre ost

 • 1 kopp

  allround mjöl

 • 1 1/2 tesked

  bakpulver

 • 1/2 tesked

  gurkmeja

 • Nymalen svartpeppar

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F. Under tiden förbereda kakan.

Placera blomkålfloretterna och 1 tesked saltet i en medelstora kastrull. Täck med vatten och simma över medelhög värme tills blommorna är ganska mjuka, cirka 15 minuter. De borde bryta när de pressas med en sked. Töm och lägg åt sidan i en kolv för att torka.

Skär 4 runda skivor, vardera 1/4 tum, av den ena änden av löken och lägg åt sidan. Tär resten av löken och placera i en liten stekpanna med oljan och rosmarin. Koka över medium värme, rör om ibland, tills mjuk, ca 10 minuter. Avlägsna från värmen och lägg åt sidan för att svalna. Längs underlaget och sidorna av en 9 1/2-tums fjäderformspanna med pergamentpapper. Borsta sidorna med smält smör, blanda sedan ihop sesam och andra frön och kasta dem runt insidan av pannan så att de håller sig fast vid sidorna.

Överför lökblandningen till en stor skål. Tillsätt ägg och basilika och vispa bra för att kombinera. Tillsätt ost, mjöl, bakpulver, gurkmeja, kvarvarande tesked salt och gott om peppar. Vispa tills slät. Tillsätt blomkålen och rör försiktigt och försök att inte bryta upp flororna.

Häll blomkålblandningen i pannan, sprida den jämnt och ordna de reserverade lökringarna ovanpå. Baka tills guldbrun och sätt ca 45 minuter. En kniv som sitter i mitten av kakan ska komma ren ut. Låt svalna minst 20 minuter före skivning och servering. Det behöver serveras bara varmt, istället för varmt eller vid rumstemperatur.

Receptanteckningar

Bakpanna alternativ: Om du inte har en fjäderformspanna kan du bara använda en vanlig 9-tums kakspanna eller till och med en 8-tums fyrkantspanna, men ändå linje med pergamentpapper först.

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar.

Reprinted med tillstånd från Mycket mer: Levande vegetabilisk matlagning från Londons Ottolenghi av Yotam Ottolenghi, copyright © 2014. Publicerad av Ten Speed ​​Press, en avtryck av Penguin Random House LLC.

→ Köp boken! Mycket mer: Levande vegetabilisk matlagning från Londons Ottolenghi av Yotam Ottolenghi