Recept: Stekt Blomkål Ris

(Bildkredit: Emma Christensen)

Jag har varit ganska besatt av blomkål “ris” ända sedan upptäckt det tidigare i år. Denna finhackade blomkål är en av de otroliga ingredienserna som faktiskt smakar legit. Inget skämt.

Det har också tagit kinesiskt friterat ris, en gång förvandlat till kategorin “komfortmat”, helt i min nattnattsmiddelsrotation.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Detta recept är en ganska direkt riff av vår ultimata Hur man gör Fried Rice från stir-fry queen, Grace Young. Den största skillnaden här är att du måste täcka pannan och låt blomkålen ånga i några minuter innan skålen är redo att serveras. Jag brukar också kasta lite tjockt bacon i min stekpanna (och använd baconfett för matlagning!), Även om du verkligen kan använda några kvarvarande bitar kyckling eller fläsk du kanske har – eller håll det vegetarianer och lägg till skarpa pan- stekt tofu istället.

Som stekt ris ser likadant, kan denna matlagning hålla sin egen. Blomkålen är tjock och nubbly på alla rätt risliknande sätt. Bits av ägg och ömgrönsaker gör det också en tillfredsställande måltid på egen hand. Det känns fortfarande som tröstmat för mig – bara trött på mat som sniglar några grönsaker till min dag!

(Bildkredit: Emma Christensen)


Blomkål Fried “Rice”

Serverar 4 till 6

 • 1

  medelhög blomkål (eller 5 till 6 koppar ristad blomkål)

 • 8 ounces

  tjockskuren bacon (cirka 8 skivor, tillval)

 • 2

  stora ägg

 • 1 matsked

  malet ingefära

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 2

  medium morötter, tärningar (ca 1 kopp)

 • 1 kopp

  färska eller frysta majskärnor

 • 1/2 kopp

  färska eller frysta ärter

 • 4

  medelstora skalvar, tunt skivad

 • 1/4 kopp

  hackade cashewnötter, mandlar eller andra nötter (tillval)

 • 2 till 3 matskedar

  sojasås eller 1 till 2 matskedar tamari

Skär blomkålen i floretter, kasta den hårda inre kärnan. Arbeta i satser, puls blomkålen i en matprocessor tills den bryter ner i risstorleken. Du borde ha 5 till 6 koppar blomkål “ris”.

→ För stegvisa instruktioner, se Hur man gör blomkål ris eller couscous.

Placera bacon i en 12-tums stekpanna över medium värme och koka tills det är skarpt och brunt. Använda tangar, överför till en platta fodrad med en pappershandduk för att tömma. När du har kylt, grovhacka och lägg åt sidan. Töm alla utom en tesked baconfett (eller använd 1 tesked vegetabilisk olja), reservera resterande fett.

Placera pannan tillbaka över medelhög värme. Placera ägget i en liten skål, vispa för att bryta upp och häll sedan i pannan. Snabbrampa ägget eller gör omelet. Överför äggen till ett skärbräda och grovhacka; avsätta.

Torka disketten med pappershanddukar och tillsätt 1 msk reserverat baconfett eller vegetabilisk olja över medelhög värme. Tillsätt ingefära och vitlök och sauté tills duftande, cirka 30 sekunder. Tillsätt morötterna och sauté tills det är skarpt, ömt, ca 2 minuter. Tillsätt majs, ärter och blomkål “ris” och rör om att kombinera grundligt.

Minska värmen till medium, täcka pannan och koka tills blomkålet är ömt, 5 till 8 minuter. Avtäcka och rör i den reserverade bacon och ägg, scallions, nötter om du använder, och 2 matsked sojasås eller 1 matsked tamari. Smak och lägg till mer sojasås eller tamari efter smak. Servera omedelbart.

Receptanteckningar

Lagring: Återstoden kommer att hålla kylen i en lufttät behållare i ca 4 dagar.