Pravi sajam: šećer

Kao što je vrijeme pita i kolača se približava, mislili smo da ćemo se usredotočiti na šećer za posljednju ratu serije serije “Fair Trade”.

Za razliku od nekih drugih sastojaka koje smo gledali, poput kakao i vanilije, najveći dio šećera koji se konzumira u Sjedinjenim Državama domaće se uzgaja (prvenstveno u obliku šećerne repe, kao i neke šećerne trske). Međutim, SAD uvoze oko 20 posto svog šećera iz tropskih i zemalja u razvoju, a to je mjesto gdje potvrda Fair Trade može pomoći u promicanju ekonomske i ekološke stabilnosti.

Uzgoj šećera snažno je subvencioniran na mjestima poput SAD-a, Europe i Japana. Nasuprot tome, seljaci šećerne trske u manje razvijenim zemljama patili su se od niskih cijena na svjetskom tržištu, što je dovelo do siromaštva i pothranjenosti. Štoviše, proizvodnja šećerne trske često uključuje velike količine herbicida, pesticida i onečišćenja zraka i vode. Kupci koji se obvezuju na sajamsku trgovinu plaćaju poljoprivrednicima fer cijenu koja im omogućuje brigu o njihovim obiteljima, kao i ulaganje u organsku i održivu poljoprivrednu obuku i certifikaciju.

Sajam trgovine Certified šećer uzgajaju se u poljoprivrednim gospodarstvima u Paragvaju, Kostarici, Peruu, Malavi, Zambiji i Filipinima. Evo popisa robnih marki i proizvoda koji su dostupni u SAD-u i Kanadi. Sve su to također organske.

Alter Eco: Nerafinirani tlacani šećer

Cocoa Camino: Zlatni šećer od šećerne trske (Turbinado)

Deanov grahŠećer i smeđi šećer

Jednaka razmjena: Paketi šećera

Zdravi sladila: Šećer, sukanat, svijetlo smeđi šećer, tamno smeđi šećer, šećer u prahu, prirodni šećer od šećerne trske i šećer od sirovog šećera

povezan:
Listopad: Nacionalni sajam trgovine
Pravi sajam: kakao
Fair Trade: Vanilija
Sajam trgovine: med
Vino: Sve o pravoj trgovini Vino

(Slike: fairtrade mediji / David Boucherie)