Peganova dijeta zapravo nije tako strašna koliko zvuči

Svatko zna da je umorna šala o veganima: Kako ćete znati je li netko vegan? Ne brinite, oni će vam reći. I isto je rečeno o ljudima koji rade Paleo (osim što će vam reći odmah nakon što opisuju njihov Crossfit WOD u izuzetnim detaljima). Ali kada je u pitanju kombinacija dva – Peganizam – jedan liječnik kaže da vas sljedbenici neće morati reći jer su oni koji izgledaju dobro prilagođen, zdrav i zadovoljan.

Vrlo kratka povijest Peganove prehrane

Prije tri godine dr. Mark Hyman, direktor Cleveland Clinic Centra za funkcionalnu medicinu, napisao je blog post o svom načinu prehrane, koju je opisao kao Pegan. Objasnio je da je uzeo neke od najboljih aspekata Palea i kombinirao ih s najboljim dijelovima veganske, a rezultat je bio prehrambeni pristup koji se usredotočio na ” pravi, cjelovitu, svježu hranu koja je održivo podignuta. ”

“To je stvarno jednostavno”, rekao je Hyman Vijesti iz CBS-a. “Jedite hranu nisku količinu šećera i škroba, jesti puno biljnih namirnica, ako ćete jesti životinjsku hranu, jesti održivo uzgojeno ili hranjeno hranom, hranu koja ima puno dobrog masti, poput oraha i sjemena, maslinovog ulja, avokado „.

Evo što Peganova dijeta zapravo doprinosi

Pa što to izgleda u praksi? Većina onoga što stavite na tanjur (oko 75 posto onoga što nosh) trebalo bi doći iz voća i povrća, po mogućnosti organskih. Preostalih 25 posto svakog obroka bit će kombinacija visokokvalitetnih masti (mislite: avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje i kokosovo ulje) i, ako odlučite jesti životinjske proizvode, uzgojeno na travu, bez antibiotika i održivo uzgojenih mesa, peradi i ribe.

To se čini razumno izravnim, zar ne? Jedite samo prirodnu hranu koja nemaju popis sastojaka koji se ne mogu izgovoriti ili, poput, uključuju riječ Cheez-It. Ali dva od Hymanovih drugih načela peganizma bila su nešto više kontroverzna.

Kontroverza oko Peganove prehrane

Hyman sugerira da bi Pegans izbjegli sve mliječne proizvode i sve gluten, i jesti grah samo štedljivo. Umjesto toga, umjesto umjesto leća, uglavnom zbog potencijalno zvučnih nuspojava, koji su besmrtni u pjesmi “Grah, grah, oni su dobri za srce”.

Neki nutricionisti su izrazili zabrinutost zbog tih dvaju aspekata prehrane, što upućuje na to da se mliječni proizvodi i cjelovite žitarice trebaju konzumirati umjereno umjesto potpuno izbjegavati. “Ovdje je malo istraživanja kako bi se potaknulo taj otklanjanje mliječnih proizvoda, poboljšava zdravlje ili smanjuje upalu”, napisao je dr. Carolyn Williams Kuhanje svjetlo. “Zapravo, suprotno popularnim uvjerenjima, umjereni unos mliječnih proizvoda – posebno jogurti – imaju protuupalni učinak kod većine ljudi.” Također je rekla da ona “ne može racionalizirati” svakodnevno ograničavajući na jesti grah i mahunarke.

Bez obzira na to, peganizam je samo još jedan podsjetnik da stručnjaci za prehranu zagovaraju jesti najkvalitetniju cjelovitu hranu, snažno se oslanjajući na voće i povrće. To nije baš tajna – pa možda svi možemo prestati pričati jedni druge o tome.

Jeste li čuli za Peganovu prehranu? Što misliš?