Pasteurizacija je najveća znanost o hrani koju nikad ne mislimo

(Slika: Knjižnica Kongresa)

Ako postoji jedan proboj na hranu koji se razlikuje od ostatka, to je pasterizacija, pasterizacija mlijeka je specifična. Njegovo vrlo usvajanje promijenilo je zdravlje naše nacije. Da bi to bilo drugačije, u New Yorku tijekom 1850-ih godina, manje od polovice svih rođenih djece živjelo je da vide njihov 5. rođendan, a zaraženo mlijeko je najveći uzrok bolesti.

Pogledajmo, dakle, priču o tome kako je došlo do ovog probojnog priznanja, a priča ne prolazi kroz Pasteur, već robnu robnu kuću Macy.

(Slika: Knjižnica Kongresa)

Kako je Pasteur i predsjednik Macy’s Changed Milk

Već znate o francuskom kemičaru Louis Pasteuru i ulozi koju je igrao u pasteriziranoj hrani. Ali što je s dijelom Macyjevih robnih kuća? Naime, predsjednik trgovine, Nathan Straus. Uzeo je glavnu struju za pasterizaciju, tako da mu se možeš zahvaliti što nisi mrtav.

Kao što sam spomenuo u članku o očuvanju hrane, Nicolas Appert, izumitelj konzerviranja, bio je na nešto kad je zaključio da je to toplina (a ne nedostatak zraka) koji je zadržao konzerviranu hranu od kvarenja; jednostavno nije znao zašto. Taj je odgovor došao oko 50 godina kasnije.

Slikajte ga: Francuska sredinom 19. stoljeća. Vinska industrija zemlje doživljava pomalo zlatno doba. Bordeaux dobiva svoju službenu klasifikaciju i nastavlja postati jedno od najpoznatijih svjetskih regija. I francusko gospodarstvo cvjeta dok vina zemlje doseže međunarodno priznanje, uistinu postavljajući standard za vina širom svijeta.

To jest, sve dok nije sve počelo sisati. Vino koje je izvezeno počelo je kiselo i pretvorilo se u ocat. Francuski pivo također je doživljavalo te komplikacije.

Uđite u Pasteur, koji je u to vrijeme živio u Lilleu, središtu francuske proizvodnje alkohola. Tamo je počeo ispitivati ​​što uzrokuje alkohol plijen. Kad se gledao pod mikroskopom, Pasteur je pronašao tisuće sitnih mikroorganizama, za koje je vjerovao da su uzrok. Bio je u pravu. Iako je bio zloban zbog čak i predlaganja, Pasteur je dokazao da su tekućine zagađene mikroorganizmima koje plutaju u zraku.

Za razliku od Appertove metode, koja je probudila sve od svega, Pasteur je otkrio da je jednostavno zagrijavanje mladog vina između 122-140 ° F za kratko razdoblje bilo više nego dovoljno za ubijanje patogenih mikroba, sve dok se održava kvaliteta.

U isto vrijeme, Amerika je prolazila kroz svoju industrijsku revoluciju. Prije, većina ljudi živjela je na farmama, gdje je kravlje mlijeko bilo lako dostupno, ili samo kratko vožnje vagonom. Kako su se gradske gustoće povećale, tako su i lanci opskrbe, a sirovo mlijeko počeo je putovati dalje i dalje. Željeznica je smanjila vrijeme putovanja, ali mliječne su krave još uvijek bile mliječne neoprane ruke, a mlijeko je pohranjeno u spremnicima koji nisu sterilizirani. Osim toga, uloga mlijeka postaje sve važnija jer su žene radile izvan kuće, unutar tvornica, a dojenje sve manje i manje.

Kao rezultat toga, stopa smrtnosti dojenčadi rasla je na alarmantnim razinama.

(Slika: Knjižnica Kongresa)

Straus (gore sa suprugom), uvjeren da postoji znanstveno rješenje ovog problema, osnovan je privatno financiran Nathan Straus pasterizirani mliječni laboratorij, koji je osigurao sigurno mlijeko djeci u najsiromašnijim četvrti u New Yorku (na slici dolje). Tijekom 25 godina, 297 postaja izgrađeno je u 36 različitih gradova, a poslužilo je više od 24 milijuna boca sigurnog mlijeka za piće. Kao rezultat toga, procjenjuje se da su Strausovi napori spasili živote 445.800 djece!

Čudno je, sigurnost mlijeka sada dolazi u punom krugu jer su zagovornici sirovog mlijeka u porastu, tvrdeći da su neke pasmine pasterizacije uništene, a ne samo loše stvari.

Tako je li sirovo mlijeko sigurno piti? Ne znam. Ja, slično kao Food Babe, nisam stručnjak za sigurnost hrane. Mislim da je pijenje sirovog mlijeka samo osobni izbor. Moj savjet, ako ga pijete, Uber je instalirao na svoj telefon kako biste brzo mogli doći do ER-a, ako je potrebno.

(Slika: Knjižnica Kongresa)