På varför betalar jag $ 7,50 för ett dussin ägg

Det finns gott om möjligheter att vinna medan du tittar på den nya film Food, Inc (förhoppningsvis kommer snart till en teater i närheten av dig.) En av mina mindre grymma ögonblick var när den uber-organiska bonden Joel Salatin försvarar den orimliga kostnaden för hans bete höjde ägg … på $ 3,00 per dussin.

Jag önskar. Jag betalar $ 7,50 / dussin till min bonde när hon kommer in i staden för att leverera ägg och grönt vartannat vecka. (Jag antar att det är skillnaden mellan att bo i San Francisco och på landsbygden Virginia.) Dessa är underbara, betesmarkade ägg (bild ovan) med levande djupa apelsinblommor och tjocka vita. De lagar sig vackert och jag finner det nästan omöjligt att laga mat med eller äta något annat.

Vad betyder “betesmark” och hur skiljer det sig från “burfritt” eller “fritt utbud”? Och är beteshöjda ägg värda det?

För det första betyder begrepp som “free-range” och “bur-free” inte alltid vad folk tror (och hoppas) de menar. I själva verket, för att det finns mycket liten reglering för dessa ord, har de i princip ingen mening alls. Cagefri är helt enkelt att kycklingarna inte lyfts upp i batterikorgar men det betyder inte att de inte fylls i stora hus med fyrtio tusen andra kycklingar, vilket bara leder till ett lite mindre eländigt liv än om de var i burar. Och frittgående kycklingar har tillgång till utomhus, men det betyder inte att de faktiskt använder det.

Just nu är termen “betesmark” inte heller mycket reglerad. Generellt hänvisar det till ett system där kycklingarna betes utomhus i rörliga skyddshus och matas med organiskt foder, fritt från hormoner och antibiotika. Slaktkycklingar får vara kycklingar: Skrapa i smuts, äta buggar, ta dammbad. Det är en ganska ny term och tills någon kommer att utnyttja den, är den den som jag litar på mest.

  Kyllä, on hyvä jäädyttää tofu (ja sillä on todella suuri etu!)

Självklart finns det bönder som använder alla dessa villkor i den anda som de är avsedda för, vilket leder till att jag hittar en bra jordbrukare som du kan lita på och betala vad du kan för sina produkter. The American Pastured Poultry Producers hemsida hjälper dig att hitta en bonde i ditt område.

Frågan “är beteshöjda ägg värda det?” är en knepig. Det beror självklart på din förmåga att betala så mycket för dem men ännu mer beror det på vad du värdesätter. Jag spenderar mer på mina ägg eftersom de i mitt livs matris slår höga betyg på alla de områden som är mest betydelsefulla för mig: smaka, leva lätt, stewardship, anslutning, skönhet.

Vid $ 7,50 / dussin köper och äter jag mindre ägg än vanligt, vilket är bra med mig. Naturligtvis önskar jag att de inte kostar så mycket och inte bara för att försvara min egen pocketbook. I en mer perfekt värld skulle alla äta betesmakade ägg och inte bara de som är rika (eller besatta) nog att ha råd med dem. Vi är inte där än, men jag jobbar med det!

För mer information om förvirringen kring burfritt, fritt utbud och andra villkor, kolla in den här artikeln från Mother Earth News.

Mat, Inc

Michael Pollan intervju på NPR

Relaterad:

Hur ofta köper du Cage Free Eggs??

Har du någonsin turnerat en gård?

(Bild: Dana Velden)